Jano,
samořejmě máš pravdu - ale bůh tohle řekl Kainovi po Ábelově vraždě. Kdyby lidé byli dokonalí, nemuselo by být ani JEDNO přikázání. A Kain zabil Abela ze žárlivosti - proč Bůh shlédnul na Abelovy dary a ne na Kainovy dary? Kdo za tu vraždu vlastně nese zodpovědnost?
A ještě jednu věc k potratům - mám stejnou zkušenost jako Kateřina - v době mého dospívání doktor nenapsal antkoncepci mladé svobodné bezdětné holce. Spousta těchto holek přišla do jiného stavu a spousta z nich to vyřešila potratem. Načerno. A víš proč? Většina tvrdila "máma by mě zabila". Takže může za ten potrat ta zmatená šestnáctiletá holka, nebo její rodiče, kteří před ní dělají "sex fuj", "dítě fuj", "potrat fuj" a na důležité otázky odpovídali "na to máš ještě čas". Potrat je jediné řešení, o kterém se rodiče nemusí dozvědět. Kdyby si dítě nechala, všechny sousedky by jí pomluvili, že k tomu přišla za svobodna a ještě k tomu souloží v šestnácti...
A co s tím můžu udělat? Třeba svojí dceru poučit o antikoncepci. Promluvit si s jejím gynkologem, že má ode mne carte blanche na cokoliv (antikoncepce, ale třeba i ten proklatý potrat), přestože dcera není plnoletá. A své dceři bych velmi ráda dala najevo, že všechny problémy jsou řešitelné. Že jsem ochotná její dítě přijmout a milovat, pokud bude její rozhodnutí ho donosit. Že jí neodsoudím, nevyhodím, "nezabiju". Že při ní budu stát. Že se mi může se vším svěřit.... A tohle bych ráda, kdyby akceptovali i ostatní - aby nějaké Petry neplivali na moje dítě až učiní své rozhodnutí.
Předchozí