Ahoj Sisi, já jsem zase zažila opačný tlak. Já jsem moc chtěla přirozeně kojit a musela jsem být hodně silná, abych si své kojení prosadila. Již v porodnici jsem byla svědkem zbytečného podávání umělé výživy, pokračovalo to v rodině, kdy mi babičky neustále cpaly, že kojím špatně a nutily dětem pití a jídlo, u lékaře o situaci ani nemluvě. Všude samé lahve, Nutrilony, jako kdyby to byla uplně normální věc přikrmovat mimino od porodnice. Pro okolí je přirozenější vidět matku s lahví než kojící ženu. Je těžké prosadit přirozenost. Přirozené je plně kojit do půl roku. Jen u některých dětí a žen ze zdravotních důvodů to nejde. Brala bych v potaz vážné zdravotní důvody jako měla paní Hanka. Je moc statečná a vůbec nemusí být smutná. Paní Hanko, vyplačte se, ale buďte šťastná, že je vše tak jak je. Jsou maminky s horšími problémy. Pak jsou některé ženy, které jsou u kojení tak vystresované, že u těch bych to také brala. Tam asi selhala podpora okolí, kterou maminka k úspěšnému kojení nutně potřebuje, hlavně podporu manžela. Ale moc mě mrzí případy, kdy je neuváženě a předčasně hned při prvních problémech narušeno dosud úspěšné kojení předčasným podáním příkrmu z láhve(záhuba kojení) místo toho, aby se podniklo nějaké přirozené opatření pro podporu kojení! A pak je to zdůvodněno tím, že to fakt nešlo!!!!! To je nesmysl a opíjení se rohlíkem. I v dnešní době jsou lékaři a dětské sestry, kteří kazí ženám kojení nesmyslnými radami. Tělo ženy je moudré a požadavkům dítěte se přizpůsobí, ale je třeba vědět , jak na to, pokud jsou problémy. Kdo má problémy, může se obrátit na horkou linku kojení, spojit se s laktační poradkyní, jen chtít! Všechno je to jen otázka chtění a nechtění! Kdo chce kojit a nebrání mu zdravotní stav, tak kojí, i kdyby pro to měl udělat cokoliv, třeba se sebrat a jet přímo do Laktační ligy pro radu. Uvědomte si, že i maminka, která má problémy, se může plně rozkojit, pokud touží kojit a je ochotna pro to něco udělat a pokud je dobře vedena zdravotníky. Myslím, že když se podíváte na stránky Laktační ligy, tak uvidíte, jaké různé potíže se dají překonávat. Takových žen si vážím - které bojují za svoje kojení, i když jim třeba moc nejde. Kojení je právo každého dítěte. A ženy, které nechtějí kojit kvůli potečkovanému tričku a kvůli tomu, že jim někdo zmáčknul prso a kvůli tomu, že mají strach o svou dokonalou postavu, tak ty ať teda nekojí. Ale já jim píšu, že se vzdaly kojení z naprosto nesmyslných a malicherných důvodů.
Předchozí