Rodila jsem v Turnově 6.6.2006. Od 19.5.2006 jsem tam byla na pozorování kvůli hypotrofii, tudíž jsem dobře mohla poznat všechny sestřičky i lékaře a můžu potvrdit, že v turnovské porodnici pracují opravdoví profesionálové ať už z řad lékařů, sester na porodním oddělení nebo dětských sestřiček. Porodní sály jsou tam dva plně vybavené (masážní vana, sprcha, balóny, žíněnky, křeslo...), je dobré, že všechny porodní doby tráví rodička v jedné místnosti a navíc je nerušena jinými rodičkami, jak to bývá v jiných porodnicích. Lékaři i sestry se Vám pravidelně věnují, kontrolují Váš stav. Samozřejmě je možné mít u porodu partnera (což jsme využili a bylo to fajn), klystýr se dává, holí se také. Ale myslím, že pokud by některá nechtěla, nikdo ji nutit nebude. Nástřih se neprovádí rutinně, ale pouze tehdy, je-li opravdu potřeba. Miminko se po porodu přiloží mamince na bříško, manžel může přestřihnout pupečník. O miminko je pak dobře postaráno, manžel se účastní vážení a měření a pak přímo na porodním sále na "manželské posteli" tráví celá rodinka cca 2 hodiny po porodu. Celkový dojem byl výborný, díky úžasnému přístupu porodních asistentek Ivety a Magdy přímo u porodu, či Petry a Petry po porodu při mých komplikacích s krvácením, kdy jsem zůstala na porodním sále cca 11 hodin jsem vše tak dobře zvládla. Můj dík patří rovněž MUDr. Talovi za lidský přísup u porodu (má úžasně uklidňující hlas) a v neposlední řadě panu primáři Miklovi za jeho starost, profesionalitu a špičkový chod celého oddělení. Nesmím zapomenout na dětské sestřičky, díky nimž jsem se nevzdala a kojím i přesto, že jsem dlouho po porodu neměla mléko, udělaly se mi ragády, ale kojím a jsem ráda. Turnovskou porodnici mohu jen doporučit pro lidskost a vskutku domácí péči.
Matysková Soňa, Bělá pod Bezdězem.
Předchozí