Z této reakce jsem docela v šoku. Nevím, jestli si to pisatelka uvědomuje, ale poměřovat lásku k dítěti pouze kojením mi připadá docela scestné, i když je pravda, že se to v poslední době stává módou. Znám maminku, která kojila do roku a půl dítěte a přitom si vesele četla noviny a mezi kojením se dítěti nevěnovala už vůbec, ale neopomněla nikde zdůraznit, že je její dcera plně kojená a ona dělá, co může. Ale kojí - jaká skvělá matka. Znám maminku, která své dítě kojila plně asi do osmi měsíců a pak je vesele převedla na pevnou stravu tím, že mu začala dávat to, co měla rodina k obědu, ale rozmačkané - protože to pro ni bylo nejjednodušší, nejdříve jen kojit a pak přece nebude vařit nadvakrát(to cituji). Další skvělá matka. Já sama jsem naopak kojila dva týdny a pak dalšího půl roku nléko odstříkávala, protože mám ploché bradavky, na kterých se mi navíc udělal velice silný ekzém, takže každé kojení byla strašná bolest korunovaná rím, že se dcera stejně nenapila, protože se zastavoval spouštěcí reflex. Když jsem po půl roce dostala velice silné léky - fluorochinolony, přestala jsem odstříkávat úplně. A přešli jsme na zmíněný Nutrilon. O tom, že je vhodný pro pohodlné maminky bych s chutí polemizovala. O co je v noci jednodušší vyndat hladového drobečka z postýlky (nebo s ním spíte aby mohl být u prsu nejen celý den, ale i celou noc? Víte, že zvyšujete riziko SIDS - syndromu náhlého úmrtí?)a přiložit si jej k prsu, než vstanout z postele, jít připravit čerstvé mléko, miminko nakrmit a nezapomenout vypláchnout lahvičku. Myslím, že by opravdu bylo na čase si uvědomit, že kojení je pro miminko zdravé a důležité, je to právo každé maminky, ale rozhodně to není její povinnost.
P.S. Magdo, článek byl skvělý a já nechápu, jak si může někdo dovolit obviňovat z pohodlnosti Tebe se třemi malými dětmi.
Předchozí