Paní Čevelová a účastníci diskuse,
i když jsem původně na stížnost a vyjádření paní Čevelové k mé péči za porodu, který proběhl před 2 měsíci, nechtěla reagovat na internetu, na naléhání některých svých kolegů, porodních asistentek a dokonce i mých pacientek, které diskusi na internetu četly, se k diskusi vyjádřím.
Je velmi jednoduché někoho hodnotit, neznát okolnosti ani možné komplikace porodu či postupy jednotlivých účastníků porodu. Paní Čevelovou jsem viděla poprvé při vyšetření hodinu před porodem, podruhé za porodu i s mladším kolegou, který byl v porodním boxu. Nezdá se mi vhodné rozebírat okolnosti, nálezy a jednotlivá rozhodnutí lékaře na internetu bez souhlasu pacientky, proto jsem jí je podrobně vysvětlila v dopise. Stejně jako přednosta oddělení, který souhlasil se všemi medicínskými ordinacemi a postupy, které jsem u této pacientky provedla (podotýkám, že byla mnou vyšetřena 1x, při druhém vyšetření jsme s kolegou úspěšně pacientku porodili zcela spontánně, bez operačního zákroku, holčička zdravá). Pacientka po porodu při ošetření porodního poranění kolegovi děkovala, že jsme jí pomohli a že je ráda, že už to má za sebou. Za 14 dní poté, co se porodní asistentka, která s ní přijela k porodu, chlubila jak pomohla pacientce se sepsáním stížnosti, jsem byla informována o stížnosti a rozvíjející diskusi na internetu.
Problém je asi v jiné rovině. Některé pacientky přicházejí do porodnice informovány z různých časopisů a někdy i z předporodních kurzů naprosto jednostranně. Mají představu, že zrovna jejich porod bude, jak píše jeden z diskutujících, procházka růžovou zahradou. Bohužel ne vždy je to tak jednoduché. Pro mne i mé kolegy je prioritou zdravá matka i dítě během porodu a tomu se musí průběh porodu uzpůsobit. V naší porodnici platí stále lékařské vedení porodu a proto musí každá porodní asistentka respektovat ordinace a vyšetření lékaře. Jak potvrdil i právní zástupce nemocnice, respektujeme přání rodičky jak nabízíme, ale samozřejmě do okamžiku, kdy by to bylo na úkor zdraví rodičky i dítěte, tedy neplnění lékařského vedení porodu.
Proto jsem já osobně i řada mých kolegů velmi ráda, že již 14 dnů dostává každá rodička, která chce rodit v naší porodnici, tzv. informovaný souhlas, kde si prostuduje komplikace, které mohou u každé z nich nastat za porodu, během II. III. doby porodní. Jsou to situace, kdy už opravdu není většinou čas na podrobné informování rodičky, když se lékař snaží co nejrychleji a nejlépe porod ukončit v zájmu matky a taky dítěte, ať už je to třeba porod operační.
Paní Čevelová si stěžovala na rozruch v porodním boxu, na to že jsem jí snad otočila celou postel zády k partnerovi, na infusi s Oxytocinem, kterou by nikdy nechtěla, na hlasité příkazy "tlačte, tlačte". Teda na narušení klidné pohody v boxu. Z lékařského hlediska, kdy záznam ozev srdce dítěte není zcela ideální, porodní cesty jsou hodinu otevřené a porodní kontrakce velmi slabé (jako to bylo v případě paní Čevelové), je pohled na tuto situaci zcela jiný!
Pro mne bylo prioritou porození zdravého dítěte, což se nám podařilo a mé kroky byly naprosto standardní, k pacientce jsem se chovala slušně, čehož bylo svědkem více účastníků porodu, včetně kolegy lékaře, který byl po celou dobu porodu v boxu přítomen.
MUDr. Henčlová M.
Předchozí