Aleši, děkuji, myslela jsem to samozřejmě tak, že jsem pro nejít "proti" přirozeným pochodům těla. Nemám na mysli nějak měnit civilizaci či se zříkat vymožeností lékařské vědy, léků a tak podobně. Míním ovšem vrátit přirozené lidské pochody, jako je například porod a kojení, z neosobní lékařské péče zpět matkám. Já chci zpět své kojení a svůj porod!!! Těhotenství a porod není nemoc, proč by mělo být pravidlem rodit v nemocnicích? A kojení? To je vážná a zodpovědná věc, žádný námět na fejeton, který zde vytvořila paní Magda. Ženy si stěžují na tlak ze strany personálu, aby kojily. To nechcete, aby se vám vrátilo vaše kojení? Měly byste být rády, že se pro podporu kojení začlo něco dělat. Nebo byste chtěly, aby bylo všechno odlidštěné a kojení nepřátelské jako třeba v sedmdesátých letech? Abyste se chudinky nezbláznily, že vám sestřička řekne, maminko kojte!
Taky nevím, proč si někdo namlouvá, že mu dítě řve hlady, když zapláče. Dítě má různé důvody proč pláče. Je samozřejmě možné, že nemá dostatek mléka, některé ženě se "spustí" mléko později. Ale pravděpodobnější je, že se dítě brekem domáhá matčiny přítomnosti a že si třeba chce jen naprázdno cucat prs, aby bylo citově spokojené. Cucáním prsu a častým přikládáním se stimuluje další tvorba mléka, zvyšuje se jeho produkce. Jakékoliv zasahování do této rovnováhy příkrmy,lahvemi a dudlíky porušuje tuto symbiózu matky a dítěte. Jako první možnost při pláče dítěte matku okamžitě napadne "slabé mléko" nebo nedostatek mléka a běží škemrat o láhev s Nutrilonem. Když je potřeba dát dokrm, když opravdu dítě neprospívá, tak jedině alternativními metodami, z kádinky, lžičkou, stříkačkou apod...aby se později mohlo přejít opět bez problémů na kojení. Pití z lahve je pro dítě snadnější a proto často začne odmítat prs a začne preferovat lahev. Já bych byla vděčná, kdyby naše místní porodnice začala být baby-friendly, a velmi bych si toho vážila.
Předchozí