Večer před Valentýnem mi odtekla plodová voda, takže program pro nadcházející noc byl vcelku jasný. Manžel mě odvezl do porodnice. Vzápětí se dostavily kontrakce po dvou minutách a porod se rozběhl. Proto jsem byla ušetřena dlouhého čekání na „hekárně“, manžel mohl za mnou tedy přijet okamžitě a byl mi „přidělen“ porodní sál č. 5. Odešla jsem do sprchy, která je součástí tohoto nového sálu. Hopsala jsem si na míči a vydýchávala první bolesti. Dusno ve sprše mi ale nedělalo dobře a bylo mi neustále horko. Porodní asistentky ke mně byly vlídné a stejně tak lékaři. Možná to bylo skutečně přítomností manžela, ale to teď už těžko posoudím. Asi nejhorší bylo, když jsem od vedle slyšela výkřiky jiné rodičky. Podle lékaře trochu přeháněla. Když kontrakce zesílily, poslala jsem muže, aby pro někoho z personálu došel. Možná bych byla klidnější, kdyby přece jen častěji mě někdo zašel prohlédnout, na můj vkus jsme měli až zbytečně veliké soukromí. Poslední hodinku jsem prožila na zemi v jakémsi kleku a předklonu na loktech. Jsem vděčná asistentkám, že mi vyhověly a nenutily mě do nějaké jiné násilné polohy a dokonce vyhotovily jakousi provizorní matraci. Druhá doba porodní nebyla nejsnazší, protože miminko mělo nějak jinak stočenou hlavičku. Neměla jsem moc sil na vytlačení a nakonec jsem ráda, že mi ostatní pomohly tlačením na břicho a po 7,5 hodinách se nám narodil krásnej klučík.
Takže pokud očekáváte nějaké závěrečné hodnocení, tady je: Jo, byla jsem spokojená. Trochu obtížné bylo tedy odpovídat na dotazy asistentek v průběhu porodu, protože ženská je fakt trochu mimo a nějaké logické uvažování v tuhle dobu neexistuje. Já aspoň nebyla schopna vnímat prostor a čas. Uvítala bych, kdyby na každém rohu nebo koze bylo madlo, kterého se člověk může chytnou, když ho to bere, protože já jim tam málem utrhla umyvadlo :-). Trochu se teď musím smát….Chtěla jsem poprosit, aby mi při vypuzování miminka zhasli, no a teď ani nevím, jestli bylo zhasnuto nebo jestli se na celém sále svítilo. Takže ještě jednou všem účastníkům mého porodu děkuju za krásnej valentýnskej dáreček a myslím, že pokud člověk má alespoň trochu snahu spolupracovat, že i ti kolem jsou vlídnější.
Předchozí