Porod v Podolí pro nás byl krásným zážitkem. 25. 12. 2001 se nám narodila dcera Šárka 47 cm / 3190 g.
Asi ve 4 hodiny ráno mi praskla plodová voda, a tak jsme se s manželem vydali do porodnice. Na příjmu se všichni chovali moc hezky. Nejdříve mi natočili monitor, potom mě pan doktor prohlédl. Stále jsem neměla žádné bolesti. Sestra si zapsala nějaké údaje. Souhlasila jsem s injekcí, která měla porod buď rozběhnout nebo zastavit. Naštěstí jsem asi po 5 minutách dostala bolesti. Všechny porodní sály byly plné, a tak mě poslali na hekárnu. Pokoj pro 3 maminky. Pan doktor doporučil manželovi, aby šel domů, že to bude trvat dlouho. Manžel řekl, že raději zůstane, nikdo mu to nerozmlouval. Na hekárně jsem byla nejdříve sama s manželem. Převlékla jsem se do svojí noční košila a šla se osprchovat. Potom přišli další maminky a manžel musel čekat na chodbě před pokojem, kde jsme byli chvílemi spolu a chvílemi jsem ležela na posteli a odpočívala. V poledne jsem dostala oběd (svíčková), to už jsem měla bolesti asi po 2-3 minutách. Mezitím mě pan doktor několikrát prohlédl. Poslední prohlídka byla asi ve 14 hod., kdy pan doktor řekl, že se porod rozbíhá dobře a poslal nás na sál.
Téměř hodinu jsem byla v přípravné místnosti před porodním sálem, ve které je lehátko, sprcha a WC. Sestra mi udělala klystýr (měla jsem yal gel, nebylo to nic hrozného, proti tomu, co jsem si představovala). Pak jsem se sprchovala horkou vodou a čekala. Před 15 hod. jsme byli s manželem vpuštěni na porodní sál.
Nejdříve jsem prodýchávala bolesti a asi za půl hodinky mi porodní asistenka dovolila tlačit (velká úleva :) ). Na sále hrála tlumená hudba (je možné si přinést vlastní kazetu), při porodu svítilo pouze tlumené světlo. Mohla jsem si vybrat nejpohodlnější pozici. Zvolila jsem pozici na boku a až v poslední fázi jsem se vrátila na záda. Naše holčička se narodila v 16:22. Téměr vůbec neplakala, jenom mňoukala a usmívala se. Měla hlaďoučkou růžovou pleť. (Na porod jsem jí připravovala podle knihy "Zdravé těhotenství, přirozený porod" od Ingeborg Stadelmann, také je dobrá kniha "Porod bez násilí". Děťátko by se mělo na porod připravovat každý den, aby to pro něj nebyl stresující zážitek. Dcera je velmi hodná, bystrá a málo brečí. V noci spinká od 1. měsíce 9-10 hodin).
Odnesli jí, za asistence manžela jí očistili, změřili, zvážili a prohlédli. Po chvilce jí manžel přinesl zabalenou v zavinovačce. Na porodním sále jsem musela ležet ještě 2 hodiny. Dcerka byla stále s námi. Rodila jsem se 3 porodními asistentkami , pan doktor u porodu nebyl - rodilo se na všech porodních sálech. Porodní asistenky byly moc milé a sympatické, pomáhaly mi dýchat, říkaly, kdy tlačit. Během porodu jsem směla pít. Bohužel jsem se nevyhnula nástřihu hráze, ale ani jsem ho necítila. Za několik minut po porodu placenty přišel pan doktor a zašil mě. Velmi jsem se obávala, protože se jednalo o zde tolik diskutovaného doktora Ságu. Ne, že by byl nějak zvlášť milý, ale na jeho přístup si nemůžu stěžovat (spíš neutrální - šití se mi zdálo dost dlouhé, ale nemám s čím srovnávat). Přesto jsem ráda, že u porodu nebyl. Ještě k vybavení porodního sálu. V podolí je snad více porodních sálů (ty pro porody s tatínkem jsou modernější). Na sále byla sprcha a WC automatická porodní postel. Zdála se mi dostatečně pohodlná, porodní vak, gymnastický míč, myslím, že ještě jedno lůžko, rádio, možná i něco dalšího, nemůžu si vzpomenout. Celkově vypadal sál hezky. Po porodu jsme dostali občerstvení - rohlíky, šunka, sýr, máslo a multivitamínový džus. Dcera byla po porodu přiložena k prsu, ale sát se jí moc nechtělo, jenom ucucla.
Měli jsme štěstí, protože byl volný nadstandard. Pokud chcete nadstandardní pokoj, je dobré nahlásit to už na příjmu a říct sestře, aby vám to výrazně napsala do karty, protože služby se mění a než začnete rodit, může tam už být jiná sestra. Pro jistotu jsem několika sestrám během dne řekla, že mám o tento pokoj zájem. Po dvou hodinách jsem se ještě na porodním sále osprchovala, máte se také vyčůrat, což se mi nepoštěstilo (pokud se nevyčůráte do 4 hodin po porodu, tak vás vycévkují), což mě naštěstí minulo. Na pokoj vás buď převezou nebo můžete jít sama. Vzhledem k tomu, že jsou pokoje v jiném patře jsem se nechala převézt, ale chodit jsem mohla normálně. Nadstandard byl volný pouze jeden, a to ten nejlevnější :) 500 korun za noc. Tatínek může spát na pokoji zdarma. Na pokoji je sprcha a WC, rychlovarná konvice, lednička, umyvadlo, vestavěná vanička pro miminko, přebalovací pult, stolek a 3 židle, televize, mnoho skříněk, postel a rozkládací křeslo pro tatínka. K dispozici je dostatek oblečků (vázací košilky - pro mě jako prvorodičku byl téměř nadlidský výkon dítě do košilky zavázat), plen i vložek. Jídlo bylo na nemocniční stravu až nezvykle poživatelné. Na nadstandardu si můžete objednat i jídlo z jídelního lístku (včetně minutek) - k snídani, obědu i večeři i pro tatínka. Sestřičky nám všechno ukázaly a vysvětlily. Každá u sebe měla mobil a na zavolání ochotně přišla i uprostřed noci. První den mi pomáhaly přiložit dcerku při každém kojení. Nejdřív se učí kojit v leže, ale dcera hned usnula a vůbec nepila, tak mi sestřička doporučila polohu v sedě. Dcerka se naučila krásně pít a dodnes nemáme s kojením žádné potíže. První den dostala příkrm, protože jsem měla málo mléka, mohli jsme si ji sami nakrmit injekční stříkačkou. Třetí den dostala naše holčička žloutenku, která se stále zhoršovala. Tři dny musela být v inkubátoru na světelné terapii (modré světlo). Sestřičky mi ji nosily jen na kojení, protože dítě smí být vyndané z inkubátoru jen na půl hodiny. Vždycky nám dovolily, abysme se s ní trochu pomazlily a večer jsme si jí mohli sami vykoupat. V porodnici jsme strávili celkem 10 dní. Celou dobu byl se mnou manžel. První a poslední den na pokoji se neplatí.
Ráda bych touto cestou poděkovala všem lékařům, porodním asistentkám a sestřičkám, kteří se o nás starali. Tato porodnice je opravdu špičková. Přístup všech byl nejen vysoce profesionální, ale zároveň také velmi příjemný a lidský.
Pokud se rozhodujete o výběru porodnice, Podolí mohu vřele doporučit. Já své další dítě určitě přivedu na svět opět v této porodnici.
Předchozí