Reakce na předcházející příspěvek. Nevidím důvod, proč byste měla přestávat kojit v roce. Přestaňte, až se to Vaší "jednotce" (vy + dítě) bude zdát vhodné.
První dítě jsem kojila tři roky a kousek, pak jsem otěhotněla s dvojčaty (vynechám problémy v porodnici) a ty jsou kojeny dodnes - tedy zatím do svých 18. měsíců. Rozhodně se nechystám je v jejich dvou letech odstavit. Neočekávám žádnou újmu, ani na svém ženství, ani.....
Původní příspěvek Magdy (myslím) velmi oceňuji. Je upřímný a je pravdivý. Kojení prvorozené dcery mi připadlo skvělé, příjemné, ..... Kojení dvojčat mi přijde problematičtější, a to i dnes (kdy je téměř bez problémů), protože jedno z dvojčat je tak živé, že se vůbec nevyspím. (A spánek je přece základní potřeba). Prvnorozená dcera uměla být kojená tak, že mne zase tak moc "nebudila". S dvojčaty, když se jim "vydaří" noc, si je přináším a odnáším a přináším a odnáším. A i když kojím, tak si moc nepospím, protože se po mně neustále převalují,připadnu jako sportovní náčiní. Dnes je však již většina nocí, kdy spí až do rána.
Když to vezmu kolem a kolem, podívám-li se do hloubky své vlastní dušičky (a platí to jen pro mne), zdá se mi, že by moje "ženství" ponížilo, kdybych nekojila. Kojení je pro mne taky trošku potvrzením mého mateřství, prostě mi to k těm prvním letem života těch dětí patří. Magdin příspěvek se mi moc líbil, protože mám ráda, když se řekne, jak to je, co člověk prožívá,... prostě PRAVDA. Není to naškodu, pro mnoho matek je to naopak osvobozující, když slyší, že někdo má podobné názory či pocity.
Prosím však všechny kojící matky, aby "násilně" kojit nepřestávaly.
Jana N.
Předchozí