Ahojky,
čtu tady tyto stránky sem tam a mám pocit,že tady píšou jen holky, které zažily v Baťové nemocniny ne zrovna moc příjemný porod, proto se jsem se rozhodla,že Vám napíšu svoje porodní postřehy, abychste se milé budoucí maminky tak moc nebály. :)
Poprvé jsem rodila v 11/2002, chodila jsem do předporodního kurzu, tak jsem věděla co se aspoň teoreticky co mě po příjmu čeká. Kontrola odezvů miminka, kontrola prohmatem od doktora, sepsání papírů na příjmu, klystýr ... Porodní asistentka byla moc milá a i ostatní personál byl milý a povzbuzující. Přijela jsem v 22h večer a porodila jsem v 5 ráno. První 3 hodiny jsem měla kontrakce stále co 5 min. a moc jsem se neotvírala, po propíchnutí plodové vody v 1 ráno se kontrakce rozjely a já pak strávila celou dobu ve sprše na baloně, kde jsem si nahřívala spokojeně bříško. Manžel byl u porodu i ve sprše se mnou. :) Nevzal si plavky, tak byl pěkně z té páry upocený, tak jsem ho poslala raději na kávu do automatu. Kolem 4:30 jsme kontrolovaly s asist. opět odezvy a já už byla připravená na tlačení, tak jsme šli tlačit. Musím se přiznat, že tlačení mi moc nešlo,zkoušeli jsme různe polohy na tlačení, ale stále nic, takže mě malinko nastřihla a můj 3490g a 50cm klučina byl na světě. :))) Nástřich se mi trošku rozjel, tak šití bylo trochu zdlouhavé, ale doktro byl velice milý a trpělivě šil cca 20 stehů. Já se sama zeptala kolik jich je třeba. Navíc jsem měla 2 stehy i vyndávací. Zbytek byli stehy samostřebávací. Po porodu jsem byla bohužel na 5. pátře (na pokojích jsme byli vždy 3 maminky), jelikož se v té době zrovna malovalo na 4. patře. Byla jsem trochu z toho smutná, protože 3 na pokoji bylo přece jen trochu dost. Ale jinak personál a doktroři byli moc hodní, jediné co mě vadilo, že názory na kojení byly od každé sestřičky trochu jiné. Jedna mi říkala kojte v noci co 3 hodiny, druhá zase že žádné intervaly nedělat a čekat až se mimi zamo ohlásí. Která měla ta pravdu už vím. Ta druhá.
Druhý porod jsem absolvovala v tomto roce v 3/2006, tentokrát už jsem věděla do čeho jdu, tak jsem manžela k porodu už ani nechtěla. Navíc musel hlídat toho prvorozeného. Tentokrát byl porod velice ryhclý. Přijela jsem opět večer cca kolem 21:30 a už jsem byla na 8,5cm otevřená! Takže jsme nestihly už s porodní asis. žádné vstupní prohlídky, ani klystýr, holení...atd. a šli rovnou rodit. Nachystala mi porodní stoličku a lijánu od stropu, které jsem se držela. Mezi stahy jsme vyplňovaly papíry nutné k příjmu a porodn. asist. mi radila jak mám tlačit a jak dlouho. Takže jsem v 22:10 bez nástřihu porodila 3490g a 50cm chlapečka. Ano míry měli moji kluci úplně stejné. :) Sama jsem si mohla i odstřihnout pupeční šňůru a všichni mě i porod. asist. chválili jak jsme to krásně zvládly. :) Po porodu jsem byla umístěna na 3.patře a tentokrát jsem byla velice spokojená. Dětské sestřičky moc hodné a celkově jsem si to užívala, klid, pohoda. Jen já, miminko a spolubydlící na pokoj, se kterou jsme si rozuměli a klábosily. :)
Tak milé maminky nebojte se a připravte se,že porod je sice fuška, ale nějakou tu bolest přece vydřžíme,abychom ty svoje drobečky měli u sebe. :)
Předchozí