Sama mam genetickou vadu, podstoupila jsem nekolik operaci a ziji celkem v pohode. Pri prvnim tehotenstvi se ale tato vada u plodu projevila v obrovske mire a ani operace by nazajistily sobestacnost ditete. Navic jsem v prvnim trimestru prodelala infekci, ktera muze zpusobit smyslove postizeni. Nakonec jsme se rozhodli pro ukonceni. Uz jsem zde o tom psala, vse se zkomplikovalo a castecne i vinou lekare jsem malem zemrela. Nasledovala dalsi operace a temer rocni zdravotni problemy s rozhazenou imunitou. Trapily me vycitky svedomi, prestoze pitva diagnozu potvrdila. Nedavno byl ale v televizi dokument o genetice, kde se prave mluvilo o rodicich, kteri privadeji na svet postizene deti, prestoze o jejich postizeni vedi. Zaznel tam otresny nazor, ze by pak meli jejich lecbu platit. Podle meho nazoru zadna diagnoza nema 100% pravdepodobnost postizeni deti a je pravem zeny doufat v ta procenta pro zdrave miminko. Pokud to nevyjde, nikdo ji nemuze nutit podstoupit takovy zakrok. Navic vinou chyby porodnika se rodi bohuzel stale spousta postizenych deti, stejne jako v dusledku infekce v tehotenstvi, atd. Proste zdrave dite nema jiste nikdo. V tom dokumentu dokonce byly zmineny americke zeny, u nichz geneticky prenatalni rozbor potvrdil cca 80% pravdepodobnost, ze jejich dcery jednou onemocni rakovinou prsu v dusledku geneticke zateze. A tyto zeny sly na preruseni. Bohuzel to neni sci-fi. A jeste ma osobni zkusenost - po tom vsem jsme se rozhodli pro darcovstvi vajicka od zdrave zeny a umele oplodneni. Tim bychom ziskali zdrave dite, ktere by nebylo ani prenasecem. V soukromem senatoriu vsak i pres prispevek pojistovny chteli cca 50 000,- Kc, ve statnim jsme nakonec platili 20 000,- ale na vajicko jsme cekali cca 10 mesicu v poradniku. Pokus bohuzel nevysel,a nez jsme dosli opet na radu tak jsem spontane otehotnela. Testy dopadly vyborne ( i kdyz tentokrat bych uz na preruseni nesla) a me se ma behem mesice narodit miminko. Drzte mi prosim palce. Jinak ty neslysici zeny povazuji za obrovske sobce. Paja
Předchozí