Chtěla bych reagovat na příspěvek mé kamarádky Lucky, která shodou okolností rodila pouze 14 dní přede mnou. Po dlouhém uvažování, ve které porodnici přivést na svět své první dítě, zvítězila FTN Krč. Ačkoliv mě má švagrová a ostatní známí přesvědčovali, že lepší je Podolí, po dlouhé úvaze a absolování předporodních kurzů u pí. Šimánkové v porodnici v Krči, jsme se s manželem rozhodli pro Krč. Stejně jako Lucka bych chtěla trochu vytknout neosobní přístup paní doktorky ze Slovenska (jméno též nevím). Po absolování poradny u ní jsem ještě začala uvažovat o registraci v Podolí. Při další návštěvě poradny byla naštěstí přítomna pí. doktorka Čiháková, takže jsem své rozhodnutí nakonec neměnila. Dokonce musím říct, že se "trefila" i do termínu porodu, který podle ní vycházel až tři dny po termínu určeném datem poslední menstruace, tudíž 7.4. Moje dcera se narodila sice až osmého, ale ve 3.55 hodin ráno. Na chování personálu v průběhu porodu si nemůžu stěžovat, protože jsem ho ani nestačila vnímat. Jednalo se totiž o překotný porod. První kontrakce mě vzbudily něco po druhé hodině ranní, před třetí jsem "pro jistotu" vbudila manžela s tím, že mám cca 45 min kontrakce po sedmi minutách. Jen co vstal, že si udělá "snídani", dostavily se kontrakce rázem po třech minutách. Vyděšená, co bude dál, jsem se snažila co nejrychleji mezi kontrakcemi převléknout z pyžama. Provoz v půl čtvrté ráno naštěstí není, takže v porodnici jsme byli ani ne za 10 minut. Doba než přišla sestra na příjem mi přišla nekonečná. Nechtěla mi věřit, že jako prvorodička mám kontrakce od dvou hodin a už po minutě. Když jsem jí ale asi tři takto předvedla na příjmu volala opět paní doktorku. K mé radosti přišla pí. doktorka Čiháková. No a pak už to šlo ráz na ráz. Milá slova "Mamino, ještě netlačte, musíme dojít alespoň na porodní sál" mě uklidňovala, i když bolesti byly velké. Následoval odchod na sál, protržení plodové vody a porod. Čas příjmu 3.45 a čas porodu 3.55. Za tuto dobu nepřipadal v úvahu ani klystýr ani oholení. Naštěstí jsem byla cca týden oholena. I při šití byla paní doktorka milá a snažila se se mnou komunikovat. Nadstandartní pokoj bohužel nebyl volný a ani po několika dotazech mi nikdo bohužel nebyl schopný odpovědět, zda se uvolní. Nakonec jsem "vyfasovala" na pokoj v poledne téhož dne maminu, cca stejně starou a padly jsme si do noty. K péči gynekologických sester nemám žádné námitky. U novorozeneckých sester se bohužel vyskytly i výjimky - mladá sestra, která vám dá vždy najevo, jak ji obtěžujete, když něco chcete a navíc jí smrdí ruce od cigaret, podle mého názoru na novorozenecké oddělení nepatří. Týden ale uběhl jak voda a táta Kristýnky se moc těšil, až nás pustí domů. Doma budeme zítra týden a na nepříjemnosti z porodnice jsem skoro zapomněla. Příští dítě bysme s manželem chtěli opět rodit v Krči. Každá porodnice má své mouchy a vše záleží bohužel především na lidech.
Alena
Předchozí