| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Přidat názor k porodnici Ústav pro péči o matku a dítě

Milé budoucí maminky, ráda bych se podělila o zážitky a zkušenosti z celkem nedávného porodu v UPMD 29.března. Vzhledem k tomu, že miminko bylo položeno koncem pánevním až do poslední chvíle, jinak vše bylo v pořádku, byla až do poslední chvíle otevřena možnost, jakým způsobem bude porod řízen: zda spontánně nebo operací. Vzhledem k tomu, že při těhotenství žádné komplikace nebyly, čekalo se do jaké velikosti miminko doroste. V Čechách je zavedeno rodit koncem pánevním, pokud hmotnost dítěte nepřesahuje 3,5 kg, porodní cesty jsou dostatečně průchodné atd. (pro zajímavost v západních zemích se koncem pánevním nerodí spontánně vůbec). Z tohoto pohledu mně přístup u nás, tj. snažit se rodit co nejpřirozeněji, připadá lepší. Samozřejmě je tento způsob obtížnější, delší a náročnější,i pro miminko vzniká více rizik, na druhé straně se nemusíte obávat, protože lékaři v jakémkoli okamžiku, kdy by se porod nevyvíjel, tak jak má, přistoupí k císařskému řezu. Přesto ale asi stojí za to, pokusit se přivést miminko na svět přirozenou cestou. V mém případě při posledním UZV vyšetření vyšlo, že děťátko váží 4,1 kg (ve skutečnosti vážilo 3,5 kg), tudíž možnost spont. porodu padla a lékař se rozhodl pro operaci hned na druhý den, což byl den po TP. Asi zapůsobil lékařův šestý smysl, protože v noci praskla voda a miminko bylo díky skvělé péči MUDr. Drahoňovského za 3/4 hodiny na světě. Byla jsem ráda, že jsem už od večera byla v nemocnici a nemusela se tak nervovat přejezdem do porodnice, vzhledem k tomu, že nejsem z Prahy a při porodu KP je přesun do porodnice potřeba více než rychlý. Nakonec vše proběhlo v pořádku, miminko přišlo bezpečně na svět bez jediného pomačkání. Já jsem ho bohužel viděla až asi po deseti hodinách, kdy mi ho sestry přinesli na kojení, dříve to nebylo možné. Co budu povídat - setkání bylo úžasné:)) První den se zůstává na JIPce, druhý odcházíte (přesněji jste převežena) na oddělení. Pokud Vás čeká SC, vězte, že se musíte držet a přetrpět první dva dny, pak se ale dáváte dohromady více než rychle. Režim na pooperačním oddělení je takový, že o miminko pečují sestřičky, nosí Vám ho na krmení a až nabudete sil a řeknete si, tak Vám ho nechají na pokoji s tím, že kdykoli si budete potřebovat odpočinout, tak se o miminko postarají. Dětské setry na P2 byly perfektní, pomohly při kojení a ochotně radily. Se vším během mého pobytu v porodnici jsem byla spokojena, jediný háček jsou klasicky toalety na oddělení, které jsou společné a v dost hrozném stavu. Opravdu se to nedá zvládnout hlavně v těch prvních dnech, kdy jsou maminky rády, že se stěží na toaletu doplíží, a přitom se mají snažit o maximální hygienu. Už kvůli tomu se rozhodně vyplatí vzít si nadstandard, o kterém se tu už přede mnou psalo velmi detailně, další výhodou pro mě bylo, že jsem tam mohla přijímat návštěvy kdykoli a bez ohledu na krmení. Co se týká návštěv, tak ze zkušenosti doporučuji nejdříve až tak třetí den po porodu. Po operaci zůstáváte v nemocnici obvykle šest dnů, což je akorát tak doba, aby člověk zapomněl to nepříjemné a zůstalo mu jenom to hezké.

Všem maminkám přeji hodně zdaru a těšení se z krásného zdravého miminka.

Předchozí 

Tip: Chcete uveřejnit zajímavou informaci také na hlavní straně Rodina.cz?
Autor příspěvku: NeregistrovanýRegistrovaný
Jméno: (třeba :Lenka Nová, tři dospívající dcery)

E-mail (nepovinné)

Upozornění: u příspěvků neregistrovaných uživatelů jsou zveřejňovány IP adresy. Vaše IP adresa je 10.80.2.253
Název:

Text:

Pokud nejste robot, odpovězte na otázku: 8-4= 
:-) ~:-D ~;) ~;(( ~:( ~k~ ~j~ ~f~ ~g~ ~Rv ~R^ ~s~ :-© ~l~ ~m~ ~n~ ~o~ ~p~ ~q~ ~2~ ~t~ ~v~ ~w~ ~x~ ~y~ ~z~ ~a~ ~b~ ~c~ ~d~ ~e~ ~h~ ~3~ ~4~ ~5~ ~6~ ~7~ ~8~ 
Pravidla diskuzí:
Je nepřijatelné vkládat příspěvky, které jsou neplacenou reklamou (chcete-li reklamu, kontaktujte redakce@rodina.cz), které jsou urážlivé, vulgární, rasistické nebo v rozporu se zájmy serveru Rodina.cz. Redakce si vyhrazuje právo takové příspěvky odstraňovat.

Přečtěte si pečlivě úplná pravidla diskuzí.

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde

(C) 1999-2024 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.

Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.