Já jsem sice ve Zlínské nemocnici rodila v roce 1984, ale dívala jsem se dnes na jejich internetovou stránku a v porodnici jsou dle webové stránky ještě i dnes stejní lékaři, jako tehdy. Nevěřím tomu, že by se přístup personálu k pacientkám tak zhoršil oproti roku 1984. Spíš si myslím, že je to naopak, protože tehdy nebylo zvykem si na lékařský personál veřejně stěžovat a dnes lékaře každý může zkritizovat na internetu i jinde. Já byla tehdy spokojená. Tenkrát jsme neřešily, jak si stanovit porodní plán, jestli si přivedu manžela nebo porodní asistentku. O epidurálu jsem v té době nikdy neslyšela. Tehdy bylo novinkou mít dítě na pokoji. V poslední době pořád slyším v rádiu a v TV nebo čtu v časopisech, že ženy mají rodit doma s porodní asistentkou nebo v porodnici, která se musí přizpůsobit jejich přáním. Žena, která chce rodit doma a riskovat, že v případě komplikací to nedopadne dobře, mi připadá, že má nízké IQ nebo pokud ho nízké nemá, že je zmanipulovaná masáží nejrůznějších článků a pořadů o porodních asistentkách a dulách. Já bych zase rodila jen v nemocnici. Vyholení ani klystýr by mi nevadil. A už vůbec by mě nenapadlo odmítat jakoukoliv infuzi nebo injekci oxytocinu nebo jiného léku, který by mi lékař naordinoval. Já nejsem odborník a lékař ví, proč to dělá.
Předchozí