Traduje se, že obsah kyseliny listové v potravě je dostatečný. To souvisí s tím, že různé látky zahrnované pod pojem „vitamin B“ jsou hodnoceny jako celek. Ve vztahu k samotné kyselině listové není taková představa úplně správná.
Denní příjem kyseliny listové by měl být alespoň 400 mikrogramů. V přírodních produktech je kyselina listová obsažena v podobě folátů, jejichž biologická využitelnost nepřesahuje 30-50%. Je to dáno tím, že část folátů je znehodnocována při skladování, vaření atp., a tím, že jejich přirozená forma není vstřebatelná.
Nejvyšší obsah folátů má listová zelenina (především špenát, kapusta a růžičková kapusta, brokolice, chřest aj.), jsou v nejrůznějších druzích ovoce, z masných produktů pak zejména v játrech, dále ve vejcích, kvasnicích atd. Ale když se uvádí „vysoký obsah“, znamená to zpravidla asi 0,1 mg v jedné porci. A protože využitelnost je poloviční, musel by člověk jíst osm porcí denně.
To je okopírováno z jedné "chytré stránky", taky si myslím, že dokoupit si listovku v lékárně rozhodně není na škodu. Já si občas kupuju od FAVEY a moc se mi potom zlepšila pleť (ježiš, to není reklama, jen zkušenost!)
Předchozí