Presto, ze jsme meli oba negativni zkusenosti z porodnice Nymburk, rozhodla se moje zena, ze zde bude rodit. Dne 24.4.2002 se nam narodil zdravy chlapecek i kdyz s komplikacemi, ktere zvladl Vas tym. Musim tedy pochvalit Dr. Tomana a vsechny zdravotni sestry (porodni asistentky a detske sestry) za vynikajici peci a take Dr. Cepelaka za poporodni peci o moji zenu. Pan Dr. Toman (i pan Dr. Cepelak) nam vse vysvetloval a konecne jsem tedy potkal doktory, kteri dokazi vysvetlit co delaji a proc to delaji (a to kazdy neumi). Ackoliv v Praze je to uz bezne, v jinych zdravotnickych zarizenich zatim nikoliv.
Musim vsak take uznat, ze oproti minulemu pobytu me manzelky v nemocnici se leccos zmenilo. Napr. objevil se tac vedle chlebniku, na kterem jsou k dispozici jablka. Take strava byla pestrejsi a objevil se tam napr. banan a jogurt (i kdyz nevim, jestli to neni tim, ze manzelka byla na nadstandartnim pokoji).
Stale jsou a asi budou veci, ktere lze nemocnici vytknout - napr. navstevy, pestrost stravy, nadmerny hluk z ulice apod. Cisla Vami uvadena nic nerikaji o peci o maminku a novorozence. Az bude mit Vase nemocnice titul "Baby Friendly", tak Vase cisla budou uznavana kdekoliv a mozna i ve Francii.
Kritika byla hodne zamirena proti Vam, protoze jste to vy, kdo nechce pacientovi nic vysvetlit a take proto, ze jako primar zodpovidate za stav na Vasem oddeleni. A proto take ty drby o Vas, ze propoustite maminky podle nalady.
Vzdy kdyz chtela manzelka vysvetlit co ji je, pripadne jestli to ma vliv na miminko, byla ubezpecena, ze ji tady (tzn. v nemocnici) nic nechybi a at tady odpociva (primo Vami). Po asi po 6 dnech Dr. Cepelak me manzelce rekl, ze je vse v poradku a ze muze jit druhy den domu, nakonec jste vy druhy den pri vizite rekl, ze se udelaji nejake odbery a pak se teprve uvidi, jestli pujde domu nebo ne. Moje manzelka byla uplne psychicky na dne, kazdy vecer co jsem za ni prijel, tak mi tam brecela (jsem totiz take hodne zamestnany clovek a proto jsem navstevoval manzelku v nocnich hodinach v navstevni mistnosti) - to ovsem neni moc dobry stav pro nastavajici matku. Jeji tydenni hospitalizace byla nocni murou pro nas oba!
Presto musim opravdu uznat, ze s tim minimem co ma nemocnice k dispozici je to vykon. A znovu musime podekovat personalu. Doufam, ze az budeme mit dalsi miminko, bude mit nemocnice uz titul "Baby Friendly".
S pozdravem
Zdenek Zeithaml
zdenek.zeithaml@quick.cz
PS: Nemyslim si, ze jsem psal dezinformace, jen jsem popisoval svoje laicke postrehy!
Předchozí