Mila Niko,
ziji v USA a pri svych navstevach v cechach se casto setkavam s tim, co pises ty - ze mi proste v cechach neveri, jak je to v americe. Ja jsem v USA rodila jeste kdyz muj manzel studoval, a zili jsme jen ze stipendia jako ta nejnizsi vrstva a s jenom minimalnim zdravotnim pojistenim. A podiv se, moje zkusenost je stejna jako Jany. Sama na pokoji, televize, vlastni sprcha a WC. Proste prepych. Nikdo se nikoho nepta z jake je vrstvy a co si muze dovolit, pokud ma zdravotni pojisteni. A to ma v USA v podstate kazdy, vcetne tech nejchudsich. Ti jsou automaticky kryti federalnim zdravotnim pojistenim zvanym MedicAid a Medicare. Jsou to lide bez prace, matky samozivitelky, povaleci, kteri nikdy pracovat nebudou, lide s minimalni mzdou a duchodci. V porodnici se jim dostane stejne pece jako kazdemu jinemu.
Mas ale pravdu, ze vsechno neni tak ruzove. Asi 3 miliony lidi v americe bohuzel "propadnou sitem", kdy pro MedicAid maji prilis velky prijem a jejich mzda pritom neni zase takova, aby si platili pojisteni z vlastni kapsy. Tito lide skutecne nemaji zadne zdravotni pojisteni a pokud budou rodit, vetsinou musi do nemocnice na "emergency room", kde je jim poskytnuta lekarska pomoc nehlede na to jestli za to kdy co zaplati. Vzhledem k tomu, ze to je ale jenom 1% americke populace, tak muzes rict ze americky system funguje na 99%.
Předchozí