Rada bych se i ja podelila o sve zazitky z tehotenstvi a porodu. Podle meho nazoru zalezi take na tom, jak se kdo zajima o stav te ktere porodnice a nenecha to jen na tom "bydlim tady tak tady take budu rodit, jak jinak by to taky melo byt". S manzelem a synkem bydlime v Hradci Kralove. Abych pravdu rekla, z mistni porodnice jsem mela hruzu uz od zacatku tehotenstvi. Pripada mi spis jako tovarna na deti. Absolvovali jsme tu predporodni kurzy (z vlastniho zajmu). Personal byl mily, ale porodnice mi opravdu neprisla zrovna utulna, 4 porodni salky byly male nudle s porodnim luzkem, miminko hned po porodu odnaseji kamsi do vedlejsi mistnosti a po vysetreni vam ho prinesou spatky. S navstevami je to tu taky na stiru, bud budete stat s miminkem za sklem a delat opicky na tatinka, nebo si s nim pujde popovidat na chodbu, ovsem samozrejme bez miminka. Nechtela jsem tu rodit a tak jsme s manzelem zacali patrat, jak to kde chodi a vypada.
Jelikoz jsme se meli stehovat do Prahy, navstivili jsme jednu mistni porodnici, tusim ze to bylo v arealu nemocnice na Bulovce. Byli jsme objednani k panu doktorovi, ktery nas prijal a ochotne zodpovedel vsechny nase dotazy. Chteli jsme se podivat i na porodni sal, to bohuzel neslo, protoze tam zrovna byla rodicka. Sli jsme se podivat alespon na oddelení pro novorozence, ktere bylo celkem prijemne, pokoje byly vzdy pro jednu maminku a jeji miminko, kazdy pokoj mel vlastni WC a sprchu a ten ktery jsme videli dokonce i balkon s vyhledem na Prahu. Toto vsechno by bylo moc fajn...ovsem prislo by nas to na 16.000 Kc, coz neni zrovna malo. Nicmene ze stehovani do Prahy nakonec seslo a tak jsme zacali patrat dal.
Tady na rodine jsem prohlizela komentare o jednotlivych porodnicich a zaujala me ta ve Vysokem Myte. Manzel tam tedy zavolal, jestli se muzeme prijet podivat. Ochotna sestricka rekla kdykoliv a tak jsme dalsi tyden vyrazili. Meli jsme ovsem trosku smulu, zrovna se rodilo a na porodni sal bysme se nedostali. Mohli jsme zkusit pockat, ale rozhodli jsme se vratit se jindy. Tak se take stalo a navsteva nas ohromila. Mala "rodinna" porodnice s asi 8 pokoji je velmi utulna. Ujala se nas vrchni sestra a zacali jsme s prohlidkou systemem, jako bysme prisli rodit. Prosli jsem prijmovou a vysetrovaci mistnosti az na prostorny porodni sal. Je to velka mistnost ve ktere je polohovaci porodni luzko, vana a koutek kde vysetri miminko hned po porodu. Rodit muzete take jeste na takove "porodni stolicce". To znamena, ze si MUZETE VYBRAT JAK BUDETE RODIT. Muzete si vybrat i to jestli chcete oholit a klistyr. Pokud rodite do vany, je vam klistyr doporucen. Z porodniho salu jsme se dostali na oddeleni pro novorozence. Prvni pokoj je hned naproti porodnimu salu a je urcen pro budouci maminky a tatinky, kteri zde travi chvile pred porodem. Je zarizen drevenym nabytkem, posteli, kreslem a je velmi utulny. Dalsi pokoje jsou pro maminky a jejich miminka, kam jsme mohli take nahlednout. Sestricka byla po celou dobu velmi mila a vstricna. Porodnice na nas zapusobila tak hrejivym dojmem, ze jsme se okamzite rozhodli...nas syn se narodi prave tady, i kdyz je to asi okolo 50km od naseho bydliste.
Tak se take 20.1.2002 stalo. Porod probihal naprosto bez komplikaci a rychle. Po prijezdu mi sestricka dala kosili na prevleceni, potom zmerila kontrakce a srdicko miminka a dala mi klistyr. Pan doktor me vysetril a pustil plodovou vodu. Pak uz jsem se osprchovala a sla rovnou na porodni sal, kde uz sestricka napoustela vanu, protoze jsme se rozhodli rodit do vody. Trvalo to asi 15 minut a bylo jasne, ze synek uz chce ven. Behem dalsich nekolika minut byl na svete. Vyplaval mi z vody rovnou na brisko a mohla jsem si ho u sebe chvili podrzel. Potom ho primo pred nami vykoupali v "kybliku" TummyTub a prohledla ho pani doktorka. Potom ho zabalili, dostal modre ponozticky a cepicku a manzel mi ho v naruci prinesl k luzku, kde me zatim pan doktor "daval dohromady". Kdyz byl se mnou hotov, dostala jsem prikryvku aby mi nebyla zima a "vyblejskl" nas Polaroidem. Fotku si manzel hned vzal k sobe aby ji mohl kazdemu ukazat. Po dvou spolecne stravenych hodinach na sale, kdy jsem mohli i telefonovat babickam a proste komukoliv a zdelit jim radostnou novinu jsem s pomoci sestricky a manzela dosla bez vetsich problemu na pokoj, kde jsem byla jeste s jednou maminkou. Jeste ten den se na vnoucka prijeli podivat moji rodice. Navstevi jsou zde neomezene a muzou za vami az na pokoj. V porodnici jsem byla jeste 5 dni a nemuzu si na nic stezovat. Vsichni byli velmi mili a ochotni. Manzel byl celou dobu od prichodu do porodnice se mnou.
Muzete si vybrat kde privedete sve ditko na svet a zalezi na kazdem, jak se k tomu postavi. Na Americke porodnice asi jeste opravdu nemame, ale i v Cechach se da rodit prjemne, staci jen chtit a vynalozit trochu usili na ten spravny vyber:-)
Martina
Předchozí