Ráda bych se podělila o zkušenosti z této porodnice, kde jsem před časem rodila své první dítě, které neplánovaně muselo přijít na svět císařským řezem.
Velký dík patří lékařkám (ženám) a porodním asistentkám: profesionalita, odbornost, citlivý přístup.
Také dětští lékaři a lékařka se kterými jsem se setkala na mne působili profesionálně, se zájmem a velice mile.
Bohužel toto bylo jediné pozitivní s čím jsem se zde setkala. Ostatní bych shrnula do jednotlivých bodů
- o doktoru Pekařovi a panu primáři zde již bylo psáno v předchozím článku a vše mohu jen potvrdit. Ve zkratce: v prvním případě se jedná hlavně o necitlivost, nekomunikativnost a celkový nezájem. V druhém případě „jen“ o aroganci ke všem, jak personálu tak i pacientkám, kromě zmíněných vlastních protekčních pacientek.
- Naproti tomu, největší PROBLÉM jsem viděla v dětských sestrách. Jsou naprosto neprofesionální, neochotné. Několik příkladů z mé zkušenosti:
* jelikož jsem nemohla mít dítě první dva dny u sebe, čekala jsem že mi jej sestry budou pravidelně nosit na kojení a hlavně mi s ním pomůžou. Což se nestalo a výsledkem bylo, že mé dítě skončilo na Nutrilonu. Když jsem se ohradila, dětská sestra mne zvýšeným hlasem upozornila, že by jinak umřel hladem. Kdo máte zkušenosti s hormonama v šestinedělí si dovedete představit, jak to s vámi zamává. Zvlášť u prvního dítěte a 3 dny po těžkém porodu. I po velké snaze a spolupráci s dětskou lékařkou jsem již nikdy plně nekojila.
* S tím souvisí i další zkušenost. Na Nutrilonu jsou tam skoro všechny děti, takže se mi několikrát stalo, že ho bylo málo (špatně objednané v mléčné kuchyni) a na noc jsem tak dostala jednu lahvičku mléka, kterou jsem dle instrukcí sestry musela po ohřátí dát k oknu do chladu (rodila jsem v srpnu!) a znovu ji pak ohřívat. J
* Péče o děti na novorozeneckém odd. spočívá ve vsunutí dudlíku a nakrmení z lahve a sledování televize ve vedlejší místnosti.
- Porodnice se snaží svůj problém – málo místa na přípravně k porodu a operačním sále vyvýšit na výhodu „domácnějšího“ a tím i milejšího prostředí. Ale v případě, kdy se sejdou dvě rodičky, nemůže být otec přítomen právě v té „nejdůležitější“ části před porodem a k porodu smí pouze v případě souhlasu druhé pacientky.
- Poslední věc, která mne vadí a rozhodla proč už zde rodit nechci, je, že zde není intenzivní odd. pro péči o ohrožené novorozence, což se v případě komplikací řeší převozem záchranné služby do pražské nemocnice, čímž se můžou ztratit vzácné a mnohdy rozhodující minuty.
Předchozí