| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Přidat názor k článku Rodila jsem v Německu a doma

Karličko, tedy: já nevím přesně proč lékaři mají námitky proti porodním domům, nejsem porodník. Pokusím se si to představit:

1. porody v porodních domech budou vedeny jinak, podle jiných zásad než se vedou v porodnici a tyto principy, zásady vedení porodu se mohou lišit od názorů lékařů na to jak má být veden porod - třeba z hlediska sledování stavu plodu, monitorování, vhodnosti zásahů do průběhu porodu. Může to být jeden "pramen nesouhlasu". Přístup v porodních domech je více založen na aktivní účasti ženy na tom jak se cítí, jak sama porod vnímá. Přístup "klasické" medicíny počítá víc s objektivními skutečnostmi, které se dají změřit, zjistit vyšetřením atd. Takže mezi nimi bude vždycky určitý nesoulad. Malý problém je v tom nakolik se dnešní člověk který vyrůstá v dnešní společnosti může spolehnout na své pocity. A může-li se jimi nechat vést, nebo se pro jistotu "jistit" tím objektivně měřitelným sledováním.
Když stůňu doma a mám chřipku taky se řídím podle toho jak mi je - ale stejně si jednou nebo dvakrát denně změřím teplotu abych věděl, mám li ještě vysokou nebo ne
Dnešní věda je ovšem založena na objektivně měřitelných dokladech - takže medicína ani jiná být nemůže - a své postupy opakovaně kontroluje a prověřuje a kritizuje právě podle těchto objektivně měřitelných skutečností.

2. podle toho co jsem tady (občas) četl: v porodním domě za správného vedení porodí téměř každá zdravá žena bez komplikací, které jí jinak způsobí lékaři tím že do porodu zasahují (to je maličko přehnáno ale z některých trochu militantnějších příspěvků tento tón (mimochodem zbytečně konfliktní) naneštěstí jednoznačně vykukuje).
V případě že dojde ke komplikacím které jsou v podmínkách porodního domu nezvladatelné, se předpokládá že bude rodička rychle převezena do porodnice kde se jí dostane odborné pomoci. To je rámcová představa jak by to mělo fungovat a zní to rozumně. Rodička se tak dostane ze sféry rodiček (zdravých žen které přivádějí na svět své dítě) do sféry pacientek (žen které přivádějí na svět své dítě ale mají u toho bohužel problémy) a proto se dostane do péče lékaře. To je taky dobré.

A podívejte se na to teď ze strany lékaře: telefon "vezeme Vám rodičku, má problémy takové a makové " . Rodička přijede a lékař má před sebou rozjetý patologický stav, neboli řečeno jednodušeji - je najednou až po kolena v maléru který musí řešit. Špatné na tom je, že má před sebou rodičku o které nemusí mít dostupné údaje jaké je obvyklé mít - třeba z hlediska průběhu těhotenství (UZ screening ?, vaginální vyšetření ?, krevní skupina, Rh faktor?) , dosavadního průběhu porodu. Prostě proto že jiný styl sledování porodu v porodním domě tyto informace nesbírá - třeba kontinuální sledování kardiotokografem, je-li to indikováno, pokud jde o krvácivou komplikaci pak nejsou k dispozici laboratorní výsledky atd

Prostě ať se děje co se děje, je tam
a) časový odstup způsobený tím že když něčemu vážnému dojde tak se v prvé řadě neřeší problém ale v prvé řadě se nejdřív rodička veze na místo kde se bude řešit
b) lékař nedostane příležitost řešit rozvíjející se patologický stav - prostě počínající problémy - ale dostane do ruky až hotový průšvih.

Nehledě na to bude v situaci kdy on bude tím u koho se budou dít samé komplikace - v porodním domě to bylo dobré, ale pak mne tamodtud museli odvézt do nemocnice a tam se děly hrozné věci, kleště, krvácela jsem až mi museli dávat transfúze .....

Myslím že v takové situaci bych se taky nechtěl ocitnout.

Pokud by se měla myšlenka porodních domů rozšířit - zejména co se týče následné péče v nemocnicích, myslím že by bylo třeba nějak sblížit pohledy na "lékařské" a "přirozené" vedení porodu tak aby šlo o dvě větve jednoho názoru které si nebudou v podstatných kapitolách protiřečit a aby rodička mohla přejít z jednoho úseku péče na druhý bez kontraverzí.

:-) Jenže pořád si myslím že by bylo snazší a efektivnější toto úsilí zaměřit na "humanizaci" poměrů v nemocničních zařízeních - z důvodů které jsem tu mnohokrát opakoval.

Co se týče přirozeného porodu (nevím přesně co do přirozenosti porodu patří, ale má-li to být minimum zasahování, maximum soukromí atd volba alternativních poloh) je asi v malých porodnicích realizovatelný snáz prostě proto že tam bývá denně méně porodů a když je na porodním sále jen jedna rodička - je to soukromí, a veškerý personál je tam "jen pro ní" . Soukromí ve velké porodnici dosáhnete když budete mít pokoje vybavené jako porodní boxy - což znamená stavební úpravy a technické vybavení neboli peníze :-( . Přístup personálu je bohužel věc která se asi bude ovlivňovat nejhůř, na to nemám rychlý recept.

To jsem si ale hezky zatapetoval :-)

Předchozí 

Tip: Chcete uveřejnit zajímavou informaci také na hlavní straně Rodina.cz?
Autor příspěvku: NeregistrovanýRegistrovaný
Jméno: (třeba :Lenka Nová, tři dospívající dcery)

E-mail (nepovinné)

Upozornění: u příspěvků neregistrovaných uživatelů jsou zveřejňovány IP adresy. Vaše IP adresa je 10.80.2.253
Název:

Text:

Pokud nejste robot, odpovězte na otázku: 8-7= 
:-) ~:-D ~;) ~;(( ~:( ~k~ ~j~ ~f~ ~g~ ~Rv ~R^ ~s~ :-© ~l~ ~m~ ~n~ ~o~ ~p~ ~q~ ~2~ ~t~ ~v~ ~w~ ~x~ ~y~ ~z~ ~a~ ~b~ ~c~ ~d~ ~e~ ~h~ ~3~ ~4~ ~5~ ~6~ ~7~ ~8~ 
Pravidla diskuzí:
Je nepřijatelné vkládat příspěvky, které jsou neplacenou reklamou (chcete-li reklamu, kontaktujte redakce@rodina.cz), které jsou urážlivé, vulgární, rasistické nebo v rozporu se zájmy serveru Rodina.cz. Redakce si vyhrazuje právo takové příspěvky odstraňovat.

Přečtěte si pečlivě úplná pravidla diskuzí.

Komerční sdělení

Zajímavé akce

Vložte akci

Další akce nalezte zde

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde

(C) 1999-2024 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.

Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.