Zdravím všechny,
dovolím si přispět jen malým příspěvkem do diskuze. Amniocentézu jsem absolvovala a znovu bych už na ní nešla. Ne proto, že by to bolelo nebo něco podobného, ale proto, že u nás úplně selhala. Když jsem totiž byla před 3 roky těhotná, vyšly mi špatné hodnoty testů z krve AFP a HCG. Lékař mě automaticky odeslal na odběr plodové vody (netušila jsem tehdy, že mohu i odmítnout) s tím, že je to standartní postup, když nevyjdou dobře krevní testy. Zkrátím to - po pár probdělých nocích jsme se konečně dověděli, že amniocentéza vyšla v pořádku, že to bude chlapeček a je úplně zdravý. Ještě jednou mě pak ujistili, že odběr plodové vody je v podstatě to nejpřesnější, jak zjistit vývojovou vadu dítěte, a že když už je to dobře i v amniocentéze,pak je to 100%. (Pro upřesnění - vše se odehrávalo ve Vinohradské nemocnici v Praze). Takže už se nemusíme dál nervovat.Opět teď nějakou dobu v těhotenství přeskočím a na závěr vám sdělím, že se nám narodil chlapeček. V tom se strefili. Jenomže má vrozenou vývojovou vadu - extrofie močového měchýře, laicky roštěp bříška. Je to postižení celoživotní, do 18-let bude nosit plenky, poté mu lékaři zavedou umělý vývod.
Rozhodně jsme rádi, že ho máme a bez něj si to už vůbec neumíme představit. Všechno se dá překonat, jen jsem tím chtěla naznačit, že podle mého názoru amniocentéza prostě není tak důležitá.
Jsem teď podruhé těhotná a na odběr plod.vody jít nehodlám. Děkuji pěkně, už jsem to absolvovala a výsledek odběru jsem vám právě popsala....
Zdravím všechny maminy, děťátka i těhulky,
Adéla
Předchozí