| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Přidat názor k porodnici Gynekologicko-porodnická klinika, 1. LF UK a VFN

U Apolináře jsem rodila v únoru roku 2001. Porod jsem měla velmi rychlý, snadný a v porovnání se zkušenostmi mnoha ostatních maminek téměř bezbolestný. Matoušek se narodil 15 minut po příjezdu do porodnice - přijeli jsme už na začátku 2. doby porodní, byla jsem úplně otevřená a miminko doslova "na cestě". PŘESTO mě (jinak milé a přátelské) sestry ještě stačily píchnout Oxytocin (když jsem už měla hlavičku skoro mezi koleny!?) a hlavně mě rozstříhaly (bylo tam mnoho žákyněk, které se to prostě na někom musely naučit) jako kuře (moc mě překvapilo, že chlapečkovi neustřihly ouška, vzhledem k stadiu porodu, v němž jsem tou dobou už byla, to je pozoruhodné). Bohužel, u Apolináře stále ještě rodí všichni okolo vás, jen vám, která jste si to miminko z domova v břiše přinesla to nedovolí! Děťátko vám tam ihned po porodu nepůjčí, nejdůležitější je přece záznam do dokumentace, měření, vážení atd., a přestože jste zcela při síle, schopna vstát a chodit, nic z toho také nesmíte.
Plně respektuji, že existují maminky, které se porodu bojí a nejraději by jej absolvovaly v celkové anestezii, jen mě velmi mrzí, že lékaři nerozlišují mezi těmi, které jsou už hodně vyčerpané a potřebují pomoc, a mezi těmi, které chtějí své dítě přivést na svět bez zbytečnách zásahů zvenčí. Diskuse na téma holení ano, nebo ne bych zařadila spíše do sféry záležitostí kosmetických (podpaží a třísla si také v létě drtivá většina z nás vyholí) a tedy nepodstatných. Klystýr není sice nic příjemného, ale udělá tam miminku alespoň trochu víc místa na cestu (doporučovala bych všem, kterým se to vyloženě nepřící, aby si tuto "operaci" provedly ještě doma před odjezdem do porodnice, v lékárnách existují přímo speciální připravky pro snadné vyprázdnění, případně lze ve zdravotnických potřebách zakoupit gumovou hadici s rezervoárem - tj. klasickou klystýrku - když si to uděláte sama a šetrně, odpadne vám nepříjemný a bolestivý pocit břicha narvaného k prasknutí dítětem deroucím se na svět a ještě ke všemu vodou), přestože mi tedy klystýr přijde užitečný (sama jsem si jej před odjezdem do porodnice udělala), zcela určitě není životně nezbytný a bylo by minimálně slušné a ohleduplné jej NABÍDNOUT, nikoli bez diskuse aplikovat. Opravdu strašné mi však přijde to, že se k vám v porodnicích chovají jako k NEMOCNÉMU s omezenými právy - bez předchozí konzultace vám podávají léky, přivazují vás k lůžku do polohy, která vám znesnadňuje aktivně se podílet na porodu, rozhodují o tom, co dělat smíte a co nikoli atd. Možná by stačilo trochu otočit filozofii: místo "my tady rodíme a vy, maminko, nám při tom budete co nejméně překážet" na "vy tady rodíte, maminko, a my vám v tom budeme co nejvíce pomáhat."
Za necelý měsíc by se nám mělo narodit druhé miminko. Jsem smířena s tím, že vstřícného přístupu se asi těžko někde v Praze dočkám, doufám však, že, budeme-li dostatečně asertivní, podaří se nám vydobýt si důstojné zacházení alespoň pro naše dcery!

Předchozí 

Tip: Chcete uveřejnit zajímavou informaci také na hlavní straně Rodina.cz?
Autor příspěvku: NeregistrovanýRegistrovaný
Jméno: (třeba :Lenka Nová, tři dospívající dcery)

E-mail (nepovinné)

Upozornění: u příspěvků neregistrovaných uživatelů jsou zveřejňovány IP adresy. Vaše IP adresa je 10.80.2.253
Název:

Text:

Pokud nejste robot, odpovězte na otázku: 6+0= 
:-) ~:-D ~;) ~;(( ~:( ~k~ ~j~ ~f~ ~g~ ~Rv ~R^ ~s~ :-© ~l~ ~m~ ~n~ ~o~ ~p~ ~q~ ~2~ ~t~ ~v~ ~w~ ~x~ ~y~ ~z~ ~a~ ~b~ ~c~ ~d~ ~e~ ~h~ ~3~ ~4~ ~5~ ~6~ ~7~ ~8~ 
Pravidla diskuzí:
Je nepřijatelné vkládat příspěvky, které jsou neplacenou reklamou (chcete-li reklamu, kontaktujte redakce@rodina.cz), které jsou urážlivé, vulgární, rasistické nebo v rozporu se zájmy serveru Rodina.cz. Redakce si vyhrazuje právo takové příspěvky odstraňovat.

Přečtěte si pečlivě úplná pravidla diskuzí.

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde

(C) 1999-2024 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.

Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.