Dlouho jsem váhala, jestli své zážitky zveřejňovat, ale třeba to moje líčení pomůže někomu v rozhodování, a bude mít pak na ten svůj den D tak pěkné vzpomínky jako já.
Od Vrchlabí mě nejvíc zrazovala ta cesta – z Prahy slabé dvě hodiny, které bych ale zrovna tak mohla vnímat jako nekonečné. Nakonec jsme se dohodli, že muž si vezme neplacené volno a odjedeme do Krkonoš na horskou chatu pár dní před termínem. Byla z toho několikadenní báječná dovolená a povyražení pro syna. Pak muž musel odjet a my přesídlili se synem do penzionu ve Vrchlabí. Je to penzion „spřátelený“ s porodnicí (dávají na něj v porodnici kontakt). Zdál se mi ideální pro děti (zahrada, hračky, houpačka, klouzačka, pískoviště, pes za plotem). Bohužel se později ukázalo, že pes (n. ovčák) dovede plot hravě překonat. Možná, že ten pes je opravdu neškodný, ale ten plot mi pak připadá jako klamání hostů.
Muž si pobyl v práci den a odpoledne jsem ho volala zpět. Den jsme trávili se synem na zahradě, vše šlo dobře, jen pauzy v pohádkách byly postupem času častější :-). Plánovala jsem si, že pokud by to muž nestihl, zavolám si sanitku, odjedem i se synem a zůstane se mnou, dokud muž nedorazí. Při návštěvě porodnice mi sestra říkala, že na nadstandardu není problém ubytovat dítě, jen při porodu samotném sourozence ještě neměli. Říkala jsem si, že to těžko můžu plánovat a nechala tomu volný průběh. S odstupem času si myslím, že by tam klidně mohl zůstat, ale vzhledem k noční hodině by to stejně prospal :-)
Když muž přijel, vysypali jsme si s Jurášem písek z bot, zjistili, že jsme oba připálení od sluníčka a vyjeli. Přijali mě v deset večer, s kontrakcemi po sedmi minutách (začínala jsem v poledne na dvaceti) a otevřením na 4cm. Po natočení monitoru lékařka prohlásila, že takhle to vypadá, že mi nic není, a já se málem chytla za hlavu :-) Vanu hned od začátku nenabízejí, protože zjistili, že se v ní porod prodlužuje. Dali mě na samostatný pokoj a každou čtvrt hodinu přicházela porodní asistentka zkontrolovat ozvy a prohodit pár slov. Vybírala jsem si porodnici také podle ulevujících pomůcek, které nabízí, ale nakonec mi nejvíce vyhovovalo ležet v posteli a vyměňovat si sms s kamarádkou (Dášo díky :-)) a později chodit po pokoji. Na vychvalovaný balon jsem se posadila jednou a pak už se na něj nemohla ani podívat. V půl dvanácté jsem začala uvažovat o tom, že jsem ráda, že to muž stihnul a syna má teď na starosti on, protože jsem si nebyla jistá, jaký program, kromě spaní, bych mu byla schopná nabídnout. (Do porodnice mě doprovázeli logicky oba, ale syn se táty držel jako klíště, maminka se chovala asi podezřele :-))
Před půlnocí jsem šla za sestrou, že tedy nejspíš už (poslední sms kamarádky byl dotaz, jak se vaří chřest :-) Dášo, promiň, to si neodpustím a těžko to někdy zapomenu :-))
Sestřička napustila vanu, rozsvítila jen tlumené světlo a syn byl na světě během dvou kontrakcí. Nad vanou mají dřevořezbu těhotné Panny Marie. Jsem nevěřící, ale ten pohled byl v tu chvíli moc příjemný.
Do poslední chvíle jsem nebyla rozhodnutá pro vanu, ale teď ji můžu jen doporučit. Pobyla jsem si v ní krátce, takže moje důvody jsou možná netypické: nemusíte se příliš přidržovat, porod vidíte a sáhnout si na mimčo, co se ještě úplně nenarodilo, je něco, na co se nedá zapomenout :-). Zvlášť, když se pod vaší rukou začne mrskat. Musela jsem se smát nahlas a prošvihla nástup další kontrakce :-)
Příjemný zážitek pro mě bylo i to, že vás nechají pár minut po porodu chodit po svých. Porod tu opravu není nemoc. Nikdo vám do něj nemluví a nezasahuje, pokud to není nutné a pokud o rady nestojíte. I s odd. šestinedělí jsem byla moc spokojená. Jen se mi chtělo domů - nic mi nebylo, nebýt toho uzlíku u postele, nepozorovala bych na sobě, že jsem po porodu, a muž se synem mi ty své výlety líčili tak nadšeně :-).
Neuměla jsem si nic moc představit pod pojmem „malá porodnice“. Teď vím, že i tohle je důvod, proč sem přijet. Celá porodnice je na jednom patře. Tedy je tu příjem, pokoje gyn. odd., dva porodní sály a pokoje pro matky s dětmi. Takže když čekáte na porod, slyšíte mimina, a když už jste po porodu, slyšíte, že opět přijela další nastávající mamina. Připadáte si pak s ostatními tak nějak bližší.
Jediná nevýhoda oproti pražským porodnicím je nutnost mít vlastní oblečení a veškeré hygienické potřeby. Ale to je drobnost. Jen ta taška je pak poněkud větší :-)
Ráda zodpovím dotazy, nebo dám kontakt na ubytování. Zvlášť to na Janově hoře, v blízkosti farmy s huculy a kozami bylo skvělé :-)
Lída
Předchozí