Martino, ještě mě napadlo k těm "přemýšlivým ženám". V noci jsem se tomuhle tématu úmyslně vyhnula, protože doufám, že můj problém to není - pokud ano, tak rozhodně ne úmyslně. Jenže přeci jenom bych k tomu něco řekla. Mám pocit, že tyhle řeči jsou jenom obranná reakce, prvotní problém že je na straně zastánců "klasického" porodnictví. Mně v nemocnici bylo decentně (samozřejmě, kromě lékaře - ten si servítky nebral a říkal to naplno) dáváno najevo, že pokud odmítám jejich lékařské zákroky, jsem duše prostá, která ani netuší, jak moc tím škodí sobě i děcku. To je informace, která se objevuje i v tisku z úst porodníků - dementní matky odmítající holení, psychopatky rodící doma... No a stejné myšlenky se objevují i tady na Rodině, často je to např. heslo "klyzma - základ hygieny", což ženy, které ho z jakýchkoli důvodů odmítají (a třeba i proto, že se stejně jako já vyprázdnily spontánně, protože v prvotních bolestech měly docela "běhavku") staví do role obyčejných čuňat. Mne tedy rozhodně nepřipadá divné, že se bráníme a snažíme se vysvětlit, že to není nějaká naše blbost, o kterou se snažíme jenom proto, abychom byly zajímavé, ale že se jedná o regulérní lékařský názor, se kterým se z nějakých důvodů názorově stotožňujem.
S.
Předchozí