Když jsem byla těhotná, začala jsem s manželem navštěvovat předporodní kurzy a rovněž studovat různou literaturu týkající se těhotenství a porodu.
V rámci kurzů jsme navštívili mosteckou porodnici.
Bylo nám podrobně vysvětleno, jak se máme chovat, když "to" na nás přijde. Nejprve tady dolů na příjem ( což byla nevábná místnost plná cigaretového kouře), pak pojedete nahoru , tam si vás převezmou sestry...Nahoře se naší skupiny jedna ochotná sestra ujala :"tak tady si lehnete, oholíme vás a dostanete klystýr a oholíme vás, pak vás vyšetříme, jestli budete rodit...tady vedle je moderní porodnické křeslo, ale to se nepoužívá, protože je to sponzorský dar. tady v té místnosti může být tatínek, ale jenom když tu nejsou jiné rodičky. A tady je porodní sál, tady budete rodit. a sem vedle odneseme vaše miminko, je tady dvě hodiny po porodu, ale potom už bude s vámi na pokoji.My tu máme rooming-in."
Samozřejmě její výklad vzbudil spoustu dotazů:
-Víte, že žena má právo odmítnout klystýr a holení? Budete takové přání respektovat?
"My jí to stejně uděláme, my to děláme každýmu."
-Jak často se u vás provádí nástřih hráze?
"U prvorodiček ji děláme vždycky, a když rodí podruhé, tak taky."
-Proč dítě hned po porodu odnesete od matky? Vždyť první dvě hodiny jsou pro dítě nejdůležitější.
"My to tak děláme vždycky."
Takže už chápu, proč je většina mosteckých dětí taková divná a vulgární. Prohlídka pokračovala na oddělení šestinedšlí.Ze dveří WC se opět linula mračna kouře (zapomněla jsem se zeptat,kam chodí čůrat nekuřačky, ale je mi to jedno, v tu chvíli už jsem věděla, že si musím najít jinou porodnici), dále jsme se dozvěděli, že si všechno na miminko musíme přinést s sebou, protože tady nedostaneme ani plínku, ani dupačky, prostě vůbec nic. Mostecká porodnice na mne zapůsobila úděsně a byla jsem opravdu ráda, že jsem tu exkurzi absolvovala, protože jinak bych odevzdaně skončila v mostecké porodnici jako většina neinformovaných žen. Vím, že mostecká porodnice mezi prvními zavedla rooming-in, ještě za socializmu, vím, že v Mostě dokáží zachránit i beznadějného novorozence, ale nechápu, proč nejsou ani trochu moderní v péči o rodičku, proč je v Mostě porod tak zaostalý, ponižující a znechucující. Je to nepochopitelné o to více, že se v mostecké porodnici učí budoucí porodní asistentky.
Rozhodli jsme se pro jinou porodnici (s tím, že horší to snad nemůže být nikde),jezdili jsme po okolí a po internetu a nakonec jsme se na doporučení několika přátel rozhodli pro jednu sice poněkud vzdálenou, ale nejlepší. Takže jsem nakonec rodila velice pohodlně ve dřepu (na stejném křesle, jaké v Mostě nepoužívají) a moje dítě z toho nemá žádné trauma a já taky ne. A jestli vás zajímá, která porodnice v našem kraji je nejlepší, nechte mi tu adresu a já vám to napíšu.
Předchozí