Andreo, to jsem rada, ze se mnou souhlasis, ze s predavanim sveho jazyka detem (at uz zijes kdekoliv na svete), predavas i kousek kultury, ve ktere jsi sam jako rodic vyrostl. A o to take preci jde, nebo? Nase deti se narodily v dobe, kdy jsme nepocitali s tim, ze se nekdy podivame "domu", presto to pro nas bylo hrozne moc dulezite, jim i v tomto smeru predat kousek z nas. U Kefalina a podobnych jde zase o to, vyuzit schopnosti ditete prijmout dalsi jazyk(y) bez tech problemu, se kterymi se potyka clovek, kdyz se jazyk uci. To dite to proste "nasaje". A to bohuzel funguje fakt jenom u deti. Nekde jsem cetla, ze pry existuje jakasi studie a podle ni je to "kritickou" hranici vek 11 let. A ja tomu verim. Mam v okoli par prikladu. Pak uz se clovek musi ucit (i kdyz samozrejme jinak v 17 a jinak treba v 50).
Nelie, musela jsem se pousmat pri predstave, jak tvuj dospely manzel mluvi bezprizvucnou cestinou, ale takovou tou - jak ja ji rikam - "kuchynskou" (mimochodem: zazivam obcas i svych deti). A dovedu si predstavit, ze v netolerantnim Cesku to byla dost lahudka!
Předchozí