Milé (budoucí) maminky,
Ráda bych í já napsala své zkušenosti. Bydlíme s manželem v Hradci Králové a 20.1.2002 se nám narodil nádherný syn Matěj. Ale ne ve zdejší porodnici. Už když jsem otěhotněla, byla jsem pevně rozhodnuta, že v Hradci své miminko na svět nepřivedu. První negativní komentáře o porodnici jsme slyšela od své maminky. Je sice pravda, že ta tu rodila před 22ti a nebylo to prý nic pěkného. Někdo si může říct, že to už je dávno, ale moc se tu asi nezměnilo. Absolvovali jsme tu s manželem předporodní kurzy, ale to jen proto, že porodnice ve Vysokém Mýtě, kde jsme se rozhodli rodit je přeci jen torchu z ruky a manžel se vrací z práce pozdě večer. Už na kurzech mi přišlo divné např. to, když sestřička říkala ať si po porodu nezveme moc návštěv, že se k nám stejně nedostanou a musíme za nimi na chodbu, samozřejmě bez miminka. Pouštěli nám na videu porod natočený v HK a potom jsme šli na prohlídku porodního sálu...naprosto odlišné prostředí než na videu, uzoučká místnost s lehátkem, dusno, málem jsem omdlela a to byla jen prohlídka.
Určitě se vyplatí dojet si za porodem dál. V Mýtě jsme se byli jednou podívat a uchvátilo nás to. Okamžitě jsme byli rozhodnuti, že Matěj se narodí tam. Rodila jsem do vody, nikdo mi do ničeho nemluvil, s manželem nás enchali osamotě, mají tam i zvláštní pokoj pro první dobu porodní vybavený dřevěným nábytkem, postel, křeslo pro manžela, míč...atd. Tam jsem pravda moc času nestrávila, přijeli jsme akorát...;-) Hned po porodu mi miminko dal pan doktor na břicho, Matěj vůbec nebrečel (to že miminko po porodu musí brečet už dávno neplatí). Na sále ho vykoupali v kyblíku Tummy Tub, prohlédla ho paní doktorka, zabalili ho a už byl jen náš. První dvě hodiny jsme strávili sami s manželem a synkem na sále, mohli jsme přímo odtamtud volat příbuzným a známým. Mezi tím nás pan doktor vyfotil polaroidem a manžel šel domů už s fotkou miminka v ruce. Porodila jsem v 8:55 ráno a ten samý den v 15:00 už jsem byla schopna přijímat návštěvy, přijeli novopečení babička s dědou a s manželem, mohli za mnou až na pokoj. Návštěvy jsou neomezené, manžel se mnou trávil každé odpoledne pobytu v nemocnici až do večera, Matěj se mnou byl stále na pokoji, jen první noc byl u sestřiček, což mi vyhovovalo, mohla jsem si odpočinout. Pokoje jsou tu po dvou, jeden je myslím větší asi po čtyřech nebo po pěti, ale nebýva plný.
Trošku se mi nelíbyly vizity na pokoji, ale vzhledem k tomu, že na pokoji jsou dvě maminky, dá se to vydržet. Prostě to nemělo chybu:-)
Takže ještě jednou, určitě se vyplatí zajet si do vzdálenější porodnice, kterou si předem vyberete a "obhlídnete":-)
Předchozí