Odpovídám pro všechny matky, které kritizují naší porodnici. Velmi mě udivují všechny kritické dopisy. Chápu, každá má nějakou představu o tom, jak by chtěla porodit, má ale také možnost projít předporodním kursem v kterékoli porodnici, má možnost se seznámit s chodem porodního sálu i oddělení šestinedělí. Může se na vše zeptat, zjistit, co potřebuje. Výběr porodnic je velký, těch pražských i mimopražských, může si tedy vybrat. Každá z Vás může jet i do kýženého Vrchlabí, o kterém tak básníte. Při jejich obložnosti si mohou dovolit věnovat se tak dobře maminkám. Dvě porodní asistentky na jednu matku by asi někdy chtěly zažít i naše porodní asistentky. Jednu až dvě matky na oddělení šestinedělí bych také někdy chtěla zažít - to by se to pečovalo. Bohužel máme stále tak plno, že mnoho matek musí ležet i na gynekologii a přilehlých odděleních, na porodních sálech musí dvě až tři porodní asistentky zvládat i 14 porodů denně.
Zřejmě nebudeme asi tak špatní. Pokud se Vám nelíbí náš ústav, jak píši, porodnic je mnoho, máte na výběr, můžete jít jinam. Určitě pochopíte, že při provozu, jaký máme, jen velmi těžko můžeme plnit všechny vaše požadavky i když bychom to všichni rádi učinili. I my máme představu o tom, jak pečovat o rodičky a šestinedělky i s jejich miminky, i my víme, jak by to mělo vypadat, co chtějí maminky a co potřebují jejich děti, bohužel se to v takovém provozu jen velmi těžko všechno dá plnit. Pokud se týká mé osoby, jinam bych ale porodit nešla, neboť vím, že tady mi vždy pomůžou a v případě komplikací mi výborní neonatologové zachrání a velmi dobře ošetří i mé dítě - z celého porodu není nic důležitějšího. Poloha při porodu, klyzma, holení a podobné věci, které kritizujete, jsou naprosto nepodstatné. Zapřemýšlejte o tom.
Předchozí