Vážené maminky,
již dlouho sleduji diskusi okolo hradecké porodnice a nedalo mi, abych nenapsala názor z druhé strany. Velice mne mrzí, že spousta informací zde prezentovaných je spíše druhu "slyšela jsem..." nebo "jedna paní povídala".
V Hradci Králové probíhají přípravy těhotných k porodu, ve kterých má každá budoucí maminka možnost získat pravdivé informace o způsobu vedení porodu, alternativních možnostech, nadstandartních službách a také si prostory porodnice prohlédnout. Každá z Vás se pak může svobodně rozhodnout, porodí-li zde, nebo zvolí jinou porodnici. Kontakt na zmíněné kurzy získáte na porodním sále - tel.č. 495 832 811.
Jen v krátkosti se pokusím odpovědět na nejčastější otázky,podrobně se probírají v přípravách. Klystýr a holení provádíme pouze po domluvě s rodičkou. Místo klystýru lze podat Yal, který si rodička přinese sebou. Rutinní nástřih hráze se neprovádí, pouze porodník, který vede porod je schopen posoudit, je-li potřeba. Třílůžkový pokoj v areálu porodního sálu není žádná čekárna či "hekárna", ale pokoj intenzivní péče. Pro maminky s fyziologickým průběhem těhotenství a porodu se,až na zcela vyjímečné situace, nepoužívá. Polohu za porodu i v době tlačení si můžete zvolit dle své vůle a fyzických možností. Nebojte se porodním asistentkám nebo lékaři sdělit svá přání. Všechny sály jsou plně vybavené, k dispozici máte míč, sprchu, masážní pomůcky, stoličku, žíněnku atd. Nadstandartní sál je vybaven vanou k relaxaci v I. době porodní. Porodní sál má maminka s partnerem k dispozici po celou dobu porodu pouze pro sebe. Po porodu může být miminko přiloženo na bříško a partner může přestřihnout pupeční šňůru, je-li miminko vpořádku.
Po ošetření se miminko přikládá k prsu. Na porodním sále zůstává maminka s miminkem a partnerem 2 hodiny po porodu, poté se převáží na oddělení pro matku a novorozence. Na oddělení jsou 3 jednolůžkové pokoje. Máte-li o ně zájem, stačí se zmínit při příjmu. Partner opravdu na pokoji přespávat nemůže, tato služba je v jednání s nemocničním hygienikem. Pokud je s matkou i novorozencem vše vpořádku, propuštění je možné za 72 hodin po porodu. Císařské řezy se provádějí v celkové anestezii z časových důvodů. Při celkové anestezii může být miminko porozeno za 5-10 min, v případě epidurální (od pasu dolů) cca za 30 min. Provádí-li se císařský řez z důvodu ohrožení matky nebo plodu, je nutno časem neplýtvat. Operace celkem trvá 45-60 min. Již 6 hodin po zákroku je maminka převezena na odd. pro matku a novor. a miminko jí dětské sestřičky nosí ke kojení.
To je asi vše k Vašim nejčastějším dotazům. Přeji Vám všem, aby těhotenství a porod proběhly podle Vašich představ, aby se pro Vás porod stal krásným zážitkem zrození nového života a ne ošklivou vzpomínkou A HLAVNĚ AŤ NA JEHO KONCI CHOVÁTE V NÁRUČÍ ZDRAVÉ MIMINKO.
S pozdravem Martina Hudečková
PS: V současné době já sama prožívám úžasné období těhotenství a mám jediné přání. Porodit zdravé dítko. Udělám pro to vše, co bude v mých silách, i kdyby to mělo znamenat omezení mého pohodlí a svobodného rozhodování v době porodu. M.H.
Předchozí