Věřím, že velkou mírou hlavně vzdělání může společnost posunout někam dál. Proto ho považuju za tolik důležité a ráda bych, aby bylo umožněno všem zdarma. Ono i to zdarma je zdánlivé, kdo má dítě na VŠ nebo sám VŠ studoval, tak dobře ví, že na to padne spousta peněz i přes to, že vlastní studium financuje stát.
K tomu, abychom dostali možnost se o sebe postarat a nebýt závislí na sociálních dávkách, potřebujeme určitý vklad a tím může být vzdělání.
Ta myšlenka pokladní v Lidlu, která vlastně financovala moje studium je zajímavá, ale když bych tedy za podmínky školného studovat nešla, nešla by ani zhruba polovina mých spolužáků (je to teoretický odhad), kdo by potom vaše i naše děti v těch školách učil? Už teď je problém na školách s nedostatkem mužského elementu, mohli bychom se vrátit k třídám o 40-50 žácích atd. Ostatně, ta prodavačka v Lidlu se mohla taky třeba ve škole víc snažit a měla by třeba aspoň maturitu. Já jsem možná talentovaná byla, ale taky jsem musela docela dost dřít. Pokud vím, tak např. lékaři a právníci nemají v prvních letech po škole pomalu ani to, co jsem dostala jako nástupní plat já. Ano, jejich platy časem vzrostou, ale ten čas... Kdo chce založit rodinu, jak to má tedy udělat? Pořizovat děti v 35, 40, až se slušným platem? Školné mi připadá jako velký krok zpět a je mi líto i mých dětí (no, je fakt, že možná budu nakonec ráda, když dostanou aspoň výuční list:-).
Předchozí