Ahoj Bubbo,
to víš, že si taky budu muset věci v HB znovu ověřit, za dva roky se mohlo leccos změnit, ale já doufám, že se nezměnilo! Určitě tam zavolej a domluv si návštěvu, jsou moc ochotní. Přihlásí Tě i na předporodní kurs (možnost kurs vykonat v HB nebo v Chotěboři - alespoň tak to bylo před dvěma lety).
Takže zde je má osobní zkušenost, podotýkám, že můj porod byl naprosto nekomplikovaný a z objektivního hlediska i rychlý (no, mně tedy stačil :))). Při příjmu se mnou sepsala sestřička papíry, přišla paní doktorka, prohlédla mě a zase odešla. Pak mi sestra dala klystýr (neptala se, jestli souhlasím, nebo ne, ale já jsem pro něj byla stejně rozhodnutá (jaksi z psychologických důvodů), ale jsem si jistá, že kdybych řekla, že nechci, tak by mi ho nenutili). Zrovna náhodou jsem se den předtím doma holila, takže mě sestra ani holit nemusela (byla jsem oholená trošku víc nad hrází, a tak zkonstatovala, že jsem oholená dokonce víc, než holí oni :)). Pak už se mě ujala porodní asistentka, byla moc a moc příjemná, vše vysvětlovala, nic nevnucovala, nechala mě, ať si "dělám, co chci". Já jsem si našla pro sebe tu nejlepší polohu a v té jsem hodlala setrvat (v kleče na zemi). Paní asistentka ze mě byla až nešťastná, že se nechci pohoupat na lanech nebo na míči, pak mě přesvědčila aspoň do teplé sprchy, že si tam prý budu moct kleknout :). Na monitor mě během 3 hodin připojila pouze jednou, na 5 minut, jinak poslouchala ozvy naslouchátkem (tedy jí nedělalo problémy, jako některým porodníkům, kleknout si na zem a ohnout záda). Tlačila jsem na zemi ve dřepu u polohovatelné postele, na ni jsem vylezla, až prckovi koukalo temínko (byla jsem v poloze polosedě, nohy níž než tělo). Pak teprve přišla paní doktorka a s porodní asistentkou probrala nutnost nástřihu (takže určitě žádná rutina, což se prokázalo, když prcek na další zatlačení vylezl ven - rychlým porodem se mu neprotáhla hlavička a nástřih mu evidentně nestačil, ještě mě natrhl v jiném místě). Pak mi prcka položili na bříško, za chvilinku si ho vzala dětská sestra a za ještě menší chviličku si ho už tatínek choval. Paní doktorka mě pak ještě 40 minut šila. Jo, co je důležité - šijou tam samovstřebávacím materiálem (uvnitř i vně), takže se nevytahují stehy. Navíc mě paní doktorka zašila tzv. průběžným stehem (nevím, jestli je ten název 100% správný, stejný steh se používá i v plastické chirurgii, aby nebyla jizva tak patrná), takže se rána krásně zhojila a zanedlouho po ní nebylo ani stopy.
Opravdu jsem byla s porodem i s péčí na novorozeneckém moc spokojená, ale informuj se a podívej se sama.
Těším se, že se tam potkáme!
Hanka
Předchozí