ale nemusí a ani nebývá vždy projev preeklampsie. Znám to velmi dobře od sebe - trpím stresovým krevním tlakem a to zejména tehdy, když mně nějaký "bílý plášť" přikazuje, abych měla tlak normální a hrozí tím, co vše může nastat, když bude tlak vysoký. Že tam ještě musí být třeba ta bílkovina v moči nebo otoky, to prý je jaksi vedlejší a vysoký tlak se MUSÍ léčit. Už v čekárně, když se na mne sestra podezřívavě podívá, čapne mně za ruku a měří a měří vím, že mně tlak opět vyskočí kamsi do výšin, bude přetrvávat v okamžiku, kdy polezu na to "oblíbené" gynekologické nářadí a teprve v okamžiku, kdy vyjdu z budovy polikliniky na ulici, budu cítit, jak vysoký tlak sjíždí dolů, uvolňuju se a je mně fajn až zase do příští prohlídky. Samozřejmě, že kvůli tomu na kontroly nepřestanu chodit, protože neexistují jen poruchy spojené s krevním tlakem a chci prostě vědět, že jinak jsem v pořádku, ale doktoři by zase měli chápat, že není třeba pokaždé kvůli vysokému tlaku posílat na vyšetření a hrozit preeklampsií. Žen se stresovým tlakem je hodně a bylo by třeba dobré, aby si měřily tlak doma v klidu, kdy je nic nestresuje.
Předchozí