| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Přidat názor k porodnici Gynekologicko-porodnická klinika, 1. LF UK a VFN

Vážený pane doktore,
omlouvám se, že odpovídám až teď, ale dříve jsem se k psaní nedostala. I když před několika dny mi to nedalo a musela jsem reagovat na ten ostudný příspěvek jedné z dětských sester z Vaší kliniky. Mimojiné, co Vy na to? Neměly by se bránit porodní asistentky ze sálu? Ta osoba , pokud by pracovala na soukromé klinice, tak ji za to vyhodí. Vzdyt Vám odradila klientky!No nic, to jen na okraj.
Takže k Vašemu dotazu. Pracovala jsem téměř 12 let na porodním sále v Ústí nad Labem, poslední dva roky jako staniční sestra. Nyní pracuji na gynekologii v Praze, nemáme zde bohužel porodnici:-( Ale i druhá strana našeho oboru je zajímavá.
Ústecká porodnice je také perinatologickým centrem, takže rozhodně nuda tam není, o porody nouze také není, i při klesající porodnosti. Naopak, tam se číslo od roku 1998 zvyšuje díky zájmu mamin z jiných okresů. Porodnice má dobrou pověst nejen pro prosředí, ale také pro příjemné chování personálu. Porodnice je dva roky v novém a je opravdu moc pěkná. Zastávali jsme tak nějak zlatou střední cestu, což v praxi znamenalo, že i když se jedná o patologie, tak může být paní ve svém porodním pokojíku, pokud možno se o ní starají stejní lidé, na monitoru se pohybuje ( s vyjímkou pulsní oxymetrie ), může popíjet přesně odměřené množství nápoje,má možnost epidurální analgezie,všechny hrozivě vypadající nástroje jsou schované, i když jsou po ruce v případě potřeby, atd. atd. Mohla bych jmenovat celou řadu věcí. Jinak porodní asistentky se nechaly " strhnout" mými zkušenostmi ze zahraničí ( Švédsko, Anglie ). Odkud jsem přijela nadšená. Rozjely jsme předporodní kursy, zašly jsme za primářem a za vedoucím porodního sálu s požadavky týkajících se klystýrů, holení a pohybu při porodu.Na všem jsme se dohodly, lékaři byli také vesměs nakloněni ( to je strašně důležité ). Takže to vypadalo a stále vypadá tak, že třeba např. holíme jen místo ev. nástřihu ( před s.c. není problém paní rychle doholit ) nebo na přání rodičky neholit vůbec nebo naopak oholit úplně. Klystýr dle přání po poučení co může následovat ( bez strašení, pouze fakta ), atd. A ono to začalo fungovat. Včetně toho, že se u porodu nesvítí, pouze pak na kontrolu poranění, snaha chovat se tiše, dávat mimina na bříška maminek. Samozřejmě dle průběhu porodu a přání maminy. Mohla bych pokračovat dál a dál.
Právě jsem si dočetla nějaký čerstvý příspěvek paní, která rodila v lednu u Vás a je jasným důkazem toho, že každý vnímá svůj porod jinak. Ona přijímá klystýr a holení jako běžnou věc, necítí se ponížena. Jiná paní píše úplný opak. Tak proč nevyhovět? Proč nenabídnout více možností, než se striktně držet té strašné rutiny? Absolutně nechci tvrdit, že všechny paní byly v tom Ústí spokojené, vždy se něco najde. Ale myslím si, že pokud to ta paní řekne( to je málokdy ) nebo spíše pak napíše, tak je nutné se nad tím zamyslet a udělat opatření. Třeba má pravdu. A ne reagovat podrážděně, že je strašně práce a že se nestíhá. Ta sestřička mě fakt dostala. Zase další důkaz toho, že vše je v lidech a pokud ve zdravotnictví budou pracovat takové typy, tak se dlouho nic nezmění. Ale jsem spíše optimistická, pomalu se to začíná měnit k lepšímu. Ony totiž konečně ty maminy se začaly hlásit o slovo a nebojí se projevovat svá přání. A také je mezi zdravotníky dost nadšenců, které práce baví, i za ten nuzný výdělek:-)
Ještě na závěr bych chtěla podotknout, že jsem se na svém původním pracovišti setkala v drtivé většině s lékaři, kteří byli moc fajn, obdivovala jsem je za to, že s náma šli " do toho ", když se porodní sál nejen přestěhoval do nového, ale změnil i přístup k porodům. Plně s Vámi souhlasím, že tady stále se musí brát na zřetel, že tu zodpovědnost za porod má lékař. U nás to fungovalo tak, že pokud vedla porod porodní bába, tak lékař byl v dosahu, volal se na kontrolu poranění, kontrolu placenty, epiziotomii šila porodní asistentka nebo pak lékař.Tak to ve většině případů fungovalo a stále určitě funguje. Musím také podotknout, že vedoucí porodní sálu je mladý člověk s velkým, zájmem o obor, velice oblíbený u rodiček a u personálu.
Takže pane doktore, ukončím to svoje povídání vesměs o ústecké porodnici, ale stále pevněji jsem přesvědčena, že tak by mohla fungovat řada velkých porodnic a věřím že funguje. Skoro vše je v lidech ( tu malou část nechávám pro peníze, protože i ty jsou důležité. Ono pořídit si velkou vanu není také levná záležitost , že )Každá rodička je svá a každá porod vnímá jinak, subjektivně.Pár fotek z ústeckého porodního sálu naleznete na adrese www.mnul.cz pod klinikami je klinika ženská. Nebo pod informacemi tady na rodině. Neberte to, prosím, že jsme chtěla udělat reklamu této porodnici, ale tam jsme získávala zkušenosti, o které jsem se chtěla s Vámi podělit. Rozhodně bych nechtěla, aby si někdo myslel, že jsem to celé zidealizovala. Myslím, že je to tak, jak jsem popsala. problémy jsme také zažily, ale ty jsou asi všude. Je třeba je jen řešit a nebát se do toho boje někdy pustit.
Mějte se fajn a přeji hodně spokojených rodiček na Vašem pracovišti a také děkuji, že na těchto stránkách tak statečně bojujete trpělivým vysvětlováním.
Ivana

Předchozí 

Tip: Chcete uveřejnit zajímavou informaci také na hlavní straně Rodina.cz?
Autor příspěvku: NeregistrovanýRegistrovaný
Jméno: (třeba :Lenka Nová, tři dospívající dcery)

E-mail (nepovinné)

Upozornění: u příspěvků neregistrovaných uživatelů jsou zveřejňovány IP adresy. Vaše IP adresa je 10.80.2.253
Název:

Text:

Pokud nejste robot, odpovězte na otázku: 6-6= 
:-) ~:-D ~;) ~;(( ~:( ~k~ ~j~ ~f~ ~g~ ~Rv ~R^ ~s~ :-© ~l~ ~m~ ~n~ ~o~ ~p~ ~q~ ~2~ ~t~ ~v~ ~w~ ~x~ ~y~ ~z~ ~a~ ~b~ ~c~ ~d~ ~e~ ~h~ ~3~ ~4~ ~5~ ~6~ ~7~ ~8~ 
Pravidla diskuzí:
Je nepřijatelné vkládat příspěvky, které jsou neplacenou reklamou (chcete-li reklamu, kontaktujte redakce@rodina.cz), které jsou urážlivé, vulgární, rasistické nebo v rozporu se zájmy serveru Rodina.cz. Redakce si vyhrazuje právo takové příspěvky odstraňovat.

Přečtěte si pečlivě úplná pravidla diskuzí.

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde

(C) 1999-2024 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.

Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.