s hrůzou jsem si tu přečetla názor, ze kterého může někomu vyplynout, že Ti porodníci jsou takoví chudáčci - prostě jen lidé a jak některé maminky dokáží být pěkně hysterické.... Zajímavé je, že se v příspěvku nevyskytuje úvaha o tom, že rodící ženy je taky jen lidé :(
Pro mě je porod víc než lékařský zákrok. Vlastně fyziologický porod (90% všech porodů) vůbec lékařský zákrok není. Prostě je to porození vlastního děťátka. Je to první společná práce maminky a miminka (tatínek samozřejmě může asistovat).
Úvodem upozornění, že následující text není vhodný pro mladistvé a slabší povahy. A také zpráva, že to jde i jinak a hezky... toto je pouze jeden z možných odstrašujících modelů...
Bohužel někteří chudinky porodníci (jsou to přeci taky jen lidé) nedokáži toto pochopit a jsou přesvědčení, že porod je jejich práce a nikdo jim do toho nebude kecat a porod na ženě v podstatě vykonají. Lupnou tam nějaký ten oxytocínek (na posílení stahů). Následně to žena nemůže vydržet, protože stahy jsou silné a tělo ještě nevyloučilo dostatek endorfinů na tlumení bolesti, proto chudinka porodník musí té hysterické ženě píchnout něco na tlumení bolesti. Tím se ovšem zpomalí stahy dělohy a tudíž to chce přiživit trochou oxytocinu a tak dokola. Nakonec je ta hysterická žena tak vyčerpaná, že ani nedokáže miminko vytlačit, tak se nutí k tlačení nebo se jí dokonce na bříško zatlačí... a aby toho nebylo dost ten chudinka porodník kvůli tomu musí udělat nástřih, jinak by se maminka roztrhla (no bodejď ne, když na takový násilný porod prostě není tělo zařízeno)...
Nakonec miminko odnesou do inkubátoru, kde se přeci musí zahřát (lépe než u maminky v náručí).
Nezmínila jsem klystýrek apod pod hrozbou, že je lepší klystýr než se při porodu pokakat... a ještě taky podávání antibiotik při porodu (při různých dobře zdůvodněných příležitostech)...
Předchozí