Paní doktorka Paulová nám tu sdělila, že ohřívání v mikrovlnce nedoporučuje ze dvou důvodů. První důvod můžeme zcela pominout, protože každý, kdo již nějakou dobu připravoval doma pokrmy a nápoje v mikrovlnné troubě, zcela jistě ví, jak s ní správně zacházet. Že je potřeba tekutinu po ohřevu zamíchat, aby se teplota vyrovnala, je něco, co z návodu musí pochopit každý.
K bodu dvě: Tento argument považuji za vyloženě nepravdivý už z principu tohoto způsobu ohřevu. Pokud by se mělo složení potravin při ohřevu měnit, bylo by to jistě tak nežádoucí, že by se o tom zmiňoval nejeden časopis či noviny např. ve spotřebitelských testech. Nebo že by tento špatný vliv působil jen na kojenecké mléko? Tomu snad nevěří nikdo. Ohřev studeného mléka na teplotu kolem 40°C NEMŮŽE mít naprosto žádný vliv na složení mléka! Pokud ano, tak chci vidět ověřené studie, či výsledky testů. Jinak nějaké obecný a neadresný verikt "nedoporučuje se" je podle mne v tomhle případě velmi škodlivý a zbytečně vzbuzuje v rodičích obavy k tomuto způsobu ohřevu.
Předchozí