Přidat odpověď
Vsetkych pozdravum. K tejto stranke som sa dostala viac menej uplne nahodou ked som hladala na internete nejake informacie o nistagme, ktorym sama trpim prakticky od narodenia. Nasla som len texty v spanielcine a este inych jazykoch a len tuto stranku v cestine/slovencine.
Co sa tyka mna, mam 23 rokov a podobne ako asi vsetkym, lekarka aj mne a predtym mojim rodicom tvrdila a tvrdi, ze s tymto problemom nie je mozne nic robit. No ale pisem predovsetkym preto, aby som Vam dodala trocha nadeje, ze aj ked mozno sami alebo Vase deti tymto problemom trpia, nie je to to najvacsie nestastie lebo sa s nim da celkom slusne zit.
Okuliare nosim od 3 rokov, kedy som nosila dioptrie 5 a 5,5, co je na dieta dost vela. Lekarka vsak tvrdila, ze tento stav sa v puberte moze upravit, a aj sa stalo. Teraz nosim 2,5 a 3, co je v podstate OK. Problemom pre mna nobol samotny nistagmus, pretoze som nikdy nemala problem, ze by som objekty nevidela, alebo videla len rozmazane, ale skor s tym, ze deti s skole pre moj hendikep nemali pochopenie a smiali sa mi. No ale to som nejak prezila, podobne aj gymnazium, VS a teraz pracujem na doktorate. A to aj napriek nistagmu. Tym som len chcela povedat, ze sa nemusite bat a ze tato "choroba" nakoniec nemusi byt az takou hroznou ako sa v detstve moze zdat. Hlavne v predskolskom veku je velmi dolezite nezanedbavat rozne pleopticke cvicenia, ktore mne osobne naozaj pomohli. Teraz len obcas citm, ze su moje oci unavene a potrebujem spanok,ale to je po 10 hodinch za pocitacom asi normalne :).
Předchozí