Na Bulovce jsem rodila dvakrát. Poprvé to bylo před dvěma lety. Bulovku jsem si zvolila kvůli blízkosti místa bydliště a navíc kvůli napojení na CAP, který mi byl sympatický svým přístupem k porodu. Moc se mi líbilo, že CAP uváděl různé možnosti poloh při porodu, nezasahoval do přirozeného průběhu porodu a zajišťoval individuální přístup sestřiček.
Nakonec jsem ale z důvodů malých kapacit CAPu musela rodit přímo v porodnici Na Bulovce, což byla přes všechny varování pro mne kladná zkušenost.
Tak kladná, že jsem se rozhodla tam rodit znovu i po dvou letech. Jediné, co mě opravdu velmi mrzelo, byla nemožnost rodit na porodní stoličce, tak jako při prvním porodu. Na Bulovce jsem absolvovala i předporodní kontroly a během několika těchto týdnů jsem poznala blíže i porodní asistentky, které se mi velmi věnovali, byli svědomité a poskytli mi mnoho cenných informací.
Oba porody začaly spontánně. Druhý porod byl komplikovanější, protože miminko mělo pupečníkovou šňůru omotanou kolem krku a tak se při stazích trošku dusilo. I tak oba porody proběhly přirozeně. Porodní asistentky i lékaři vždy respektovali má přání, jako např. mne nenastřihávat, miminko položit po porodu na prsa... Při podání medikamentů se mě vždy ptali, zda mi je mohou podat a samozřejmě vysvětlili, o co jde. Během průběhu celého porodu mi byly nablízku právě porodní asistentky, které se maximálně snažily, aby můj porod proběhl bez komplikací a abychom si tuto radostnou událost s manželem co nejlépe prožili. Ráda bych tedy poděkovala porodním asistentkám Veronice K. a Pavle K., které velmi profesionálně a citlivě pomohly na svět mým dvěma dětem.
Mé díky patří také sestřičce, která sloužila 10.4. a paní Dr. Klenkové z novorozeneckého oddělení. Bohužel neznám jméno sestřičky. Byli velmi milé, trpělivé a vstřícné. Sestřička mi dala spoustu dobrých rad, které jsem uvítala, i když jsem druhorodička.
Lenka Mikotová
Předchozí