Těší mne, že na nás vzpomínáte v dobrém, pochopitelně nás mrzí, že budeme muset ukončit to, co jsme tak dlouho rozvíjeli. Stále bylo co zdokonalovat...
Je mi však jetě více smutno z toho, co se prezentuje v tisku, že nás v alternativách nahradí Litomyšlská porodnice. Naše zařízení určitě nepřevezmou, protože v uplynulých letech proběhla rekonstrukce "monobloku" (včetně porodnice) nákladem asi 300milionů, takže už jim chybí jen pacientky... Stavělo se podle projektu, který byl spíše pro kliniku než pro porodnici rodinného typu. Vana určená k porodům nemá trysky k masáži zad v první době porodní a velikostí spíše připomíná vanu u Vás doma v koupelně. Zkuste si někdy přeměřit normální vanu - pro srovnání, naše vana má VNITŘNÍ rozměry 70x90x200cm(hl.xš.xd.)to je důležité jednak pro volný pohyb rodičky ve vodě, jednak pro event. zásah porodníka. Ačkoliv z Litomyšle v mediích zaznělo, že jsou ochotni převzít personál, není to také docela pravda, přijmou jen dvě porodní asistentky a jednu novorozeneckou sestru, lékaře žádného.
Vše ukáže čas, důležitější než zařízení je přístup personálu. Pokud se rodící žena bere jako osobnost se svými právy a ne jako pacient, kterého je třeba v nemocnici "léčit", po dobrém konci se pak dá oželet nesplnění všech očekávání.
Nezbývá mi než mít radost z toho co jsme dokázali a popřát všem ženám, které se chystají rodit se svou aktivní účastí aby si své představy naplňovali v té porodnici, kterou si vyberou. Jak píše podkrkonošská Dula : nebojte se rozmlouvat s personálem a dávat jasně najevo své představy. Když budete mít štěstí na lidi, budete mít z porodu dobrý pocit ať už to bude kdekoli. Hodně štěstí !!!
Předchozí