Přidat odpověď
Vidím, že se tu strhla bouřlivá debata okolo nočníků. I mě tento problém trápí, protože se blížíme k věku, kdy je podle babiček "nejvyšší čas". Nedávno jsem byla u kamarádky a viděla jsem tam na nočníku sedět její roční dcerku, která vůbec nechápala co se po ni chce. A tak jsem si něco přečetla a celkem se mi to líbí, ale přesto se chci zeptat. Co vy na to, zkušené matky?
Koncem prvního roku se většina dětí naučí sama sedět a některé z nich začnou kakat v poměrně pravidelném čase. Někteří rodiče se rozhodnou, že by je mohli v této době docela dobře posadit na nočník. Nazývají to nácvikem čistoty, ale je důležité si uvědomit, že to vůbec není nácvik. Dítě je jednoduše posazeno na správné místo ve správný okamžik, aby byla stolice zachycena do nočníku, a ne do plenek. Dítě nemůže ani chápat, ani spolupracovat.
Při opravdovém nácviku hygienických zásad budete dítěti pomáhat, aby si plně uvědomilo plný konečník nebo močový měchýř a něco s tím udělalo - aby to třeba řeklo mamince nebo šlo pro nočník. Nemůžete ho začít učit, dokud si samo neuvědomí svou „potřebu jít" . Většina dětí si nejméně do jednoho roku dokonce ani neuvědomí, že se pokakala nebo počurala, jen málo dětí je schopno předběhnout své potřeby před druhým rokem.
Chytání stolice do nočníku může vypadat neškodně, dokonce i když nenapomáhá nácviku čistoty. Ale to je omyl. Začnete-li u sedmiměsíčního dítěte, asi nebude protestovat. Zdá se, že ho nočník nevzrušuje o nic víc, než jakékoliv jiné místo, na které ho posadíte. Avšak o dva měsíce později ho začne asi nenávidět. Naučí se lézt, nechce pořád někde sedět, byť jen o minutu déle, než potřebuje. Sezení na nočníku je pro něho nejnesmyslnější ze všech činností. Když ho posadíte do židličky, dostane jídlo, když ho posadíte do kočárku, jede na procházku, když ho posadíte na nočník nedostane nic - kromě vyprázdnění, které tak jako tak provede. Pokud se tedy řídíte přáním dítěte, upustíte po několika týdnech o používání nočníku. Když nezohledníte jeho přání a trváte na tom, aby sedělo na nočníku, vystavujete se riziku, že začne bitva dlouho před tím, než je dítě fyzicky zralé učit se řádně ho používat.
Existují také další důvody pro to, abyste se vyvarovala předčasného „nácviku". Jednoduché počty vám ukáží, že ať jste jakkoliv úspěšná při chytání stolice, neušetříte si čas ani námahu. Výzkum ukázal, že nezáleží na tom, kdy začnete. Dítě obvykle začne spolehlivě udržovat čistotu od poloviny třetího roku. Předpokládejme, že ho začnete posazovat na nočník v šesti měsících šestkrát denně - uděláte to 4380krát, než dosáhnete svého cíle - čistotného dítěte. Pokaždé ho budete muset svléknout a obléknout a mnohokrát stolice nestihnete chytnout a tak budete stále prát. Pokud zcela vynecháte toto chytací stadium a nácvik zahájíte, řekněme, ve dvaceti měsících, budete je muset posadit se stejným efektem jen dvoutisíckrát. Protože přebalování je rychlejší než posazování na nočník, ze svého vlastního pohledu i z pohledu dítěte jen získáte, když počkáte. Do jednoho roku nočník vůbec nekupujte.
Předchozí