Verczo, ani ja ani Sylvie ti nepsaly jsme, ze musis nejdriv vse prestudovat. Mohla jsi ptat samozrejme, ale jinak. Ja jsem ti psala ze je neslusny, neempaticky a opravdu hloupe se vrhnout na nekoho takovym obvinovacim tonem. Totiz vis, nam vsem moc zalezi na svych detech, nejenom tobe. Kdyz jsem ti odpovedela tvrde, urazila jsi, vid? Ale neuvedomujes si, ze nekoho pred tim urazila? To je podle tebe normalne povidani se dvou mamin:
"Dokážete přijmout i fakt, že tento porod sebou nese i rizika a reálnou možnost špatného konce? Že matka může o dítě přijít? Že i sama matka může zemřít nebo být minimálně velmi vážně na životě ohrožena? Že dítěti svým postojem může zapříčinit různě těžké postižení?"
???
Odkud vis, ze tento zposob porodu je rizikovejsi? Jak muzes predpokladat, ze spousta zen v modernim vyspelem svete, ktere maji porodnici 20 min. od mista bydliste (to je povinna podminka) se pousti do neceho co bylo by rizikovejsi nez jejich sance v porodnici?
Jsi ptala, jsem ti dala odkazy na literaturu a webowe stranky, diskusi na Rodine. Jak jinak muzu ti pomoct se dozvedet? Proste to opravdu chce se overit informace. Prece mi nemusis verit na slovo, kdyz ti reknu, ze statisticky to je naprosto bezpecny zpusob porodu, a vzhlem tomu, ze statisticky domarodicky dostavaji mene zasahu, je to i zdravejsi zpusob. Teda, pokud jsou dodrzene evropske podminku. Ale neni to otazka nazoru, jestli domarodicka rizkuje vice, ci nikoliv. Je to meritelna vec, a muzes si to overit. Ale neni to pro kazdou.
Ja ti neberu tvoji vdecnost lekarum. Kde jsi cetla ze "vše dělají blbě"?
Ja jen VIM, ze nektere veci, ktere vycitala PA Sona jedne ze svych klientek, jako "zdravi ohrozujici" jsou naprosto legitimni pozadavky, treba ta auskultace, pokud by to umela, byla by lepsi volba nez EFM (podivej se na odkaz na Cochrane, anglicky umis). Tobe, tve spokojenosti v jakekoliv z ceskych porodnic, ani ceskym zenam nic nevycitam. Vycitam profesionalovi, ze chybi mu profesionalni prehled. A po poskytovatelech sluzeb smime zadat dobre sluzby. Kecy o povolanim nestaci, musi byt jeste vedomosti.
ad délka tvého "působení" na Rodině: ja tak dlouho nechodim:), takze nemela jsem ani sanci si toho vsimnout. Vsimla jsem si te asi pred rokem ci pul v nejake "verici" diskusi, psala jsi hezky. Ale porodnickych diskusi je dost, a i clanku o porodu doma tady je nejak vic nez jinde. Je to divny ze jsi nevsimla, ale muze se stat, samozrejme.
Předchozí