Vážená paní Kubaňová,
rád bych reagoval na Váš velmi obsáhlý příspěvek o porodu Vaší kamarádky v krumlovské porodici.
Rozhodně souhlasím s Vaším mottem"přibližme porodnice domácímu prostředí"a jsem rád,že Váš příspěvek má za cíl zlepšení naší práce.V širším kontextu souhlasím i s Vaší definicí přirozeného porodu,ale přidal bych k ní,že i přirozený porod musí být za všech okolností bezpečný pro matku i plod.
A teď se rád vyjádřil k Vašim výtkám.
l.V naší porodnici opravdu provádíme klysma,episiotomii nebo podáváme léky pouze v případě,že je to nezbytné.
2.Sestry těžko mohly vědět,že budete rodičku provázet i během porodu,
protože ona nic takového nesdělila a Vy jste se ani nepředstavila.
3.Vyplňování příjmových formulářů je sice nepříjemné,ale povinné a zdravotníci si je nevymysleli.Nicméně je třeba si uvědomit,že v případě komlikací/např.narkozy/nebo převozu pacientky nebo dítěte na vyšší pracoviště bude v tu chvíli možné tyto formuláře vyplnit.Také je třeba vzít v úvahu,že v okamžiku přijetí za rodičku i plod přebírá odpovědnost zdravotnický personál.
4.Rodička je svéprávná osoba a pokud má nějaké přání je třeba ho vyslovit,
personál neumí číst myšlenky.Co se týče poznámky o eventuální úpravě polohy,
možná Vás také neslyšeli.
5.Léky,jako je oxytocin,lékař opravdu aplikuje jen,když je to nezbytně nutné,protože každý lék má své vedlejší účinky na matku i plod.Nevím,co myslíte pojmem vnitřní morální odpovědností a sebekritickým zhodnocením
situace,ale zrovna uvážlivou a pokud možno pouze opravdu nezbytnou aplikaci jakýchkoli léků během porodu si pod tímto představuji já.
6.Porodní asistentky jsou všechny zkušené,narozdíl od prvorodiček,a pokud vidí,že maminka sama vypuzovací dobu zvládá,nijak do ní nezasahují.Vaše pocity,že by maminka vytlačila dítě i bez rady sestry jsou pouze subjektivní a dovolím si říci,vzhledem k délce vypuzovací fáze i nepodložené.Možná by bylo namístě se spíše pozastavit nad tím,že Vy jako zkušená rodička jste své kamarádce nedoporučila předporodní kurzy,kde by se toto vše naučila.
7.Žena při porodu má jistě právo být "v koncích" a nevědět jak dál a personál by jí měl umožnit tuto krizi překonat po svém,ale jen do té doby,kdy toto chování nezačne ohrožovat miminko/což v tomto případě poklesem srdeční akce plodu nastalo/.
8.Myslím,že nástřih hráze u prvorodičky,která měří 164 cm a váží 58 kg a plod má 4 kg je zcela na místě.Vaše úvahy o tom,že to lékař dělá proto,aby se mu lépe šilo,nebo aby vydělal body od pojišťovny mě uráží.Pro Vaší informaci za nástřih žádné body nedostáváme.
9.Vaše líčení ohledně přiložení dítěte k prsu se diametrálně liší od vyjádření novorozenecké sestry.Její odpověď přikládám.
10.Děti po porodu jsou,pokud to jejich stav dovoluje,ihned přikládány k prsu.To,že celé 2 h.,které matka stráví po porodu na sále,nejsou s ní je dáno tím,že i pro miminko je porod náročnou událostí a je třeba aby se zahřálo a adaptovalo v inkubátoru.
Závěrem bych rád řekl,že jsme se ani neurazili,ani nenaštvali.Nicméně celý Váš příspěvek a popis celé události od personálu,jehož vyjádření následuje,
na mě dělá dojem,že Vám vůbec nešlo o podporu Vaší kamarádky u porodu,ale naopak o hledání všeho co nevyhovovalo Vašemu pohledu na průběh porodu.
Možná,že Vám průběh připadal tak šokojící a frustrující,protože jste
sobecky kladla do popředí důraz na Vaše pocity a vůbec jste nehleděla na pocity Vaší kamarádky.Je zvláštní,že ani v průběhu porodu,ani po celou další hospitalizaci Vaše kamarádka žádné frustrující pocity neuváděla,
naopak byla s péčí a chováním personálu zcela spokojena.
Milá paní Kubaňová,Váš příspěvek je zářnou ukázkou rozporu mezi porodníky,
kteří se snaží o tzv.humanizaci porodnictví a aktivistkami různých hnutí,
které kritizují,aniž mají základní informace o tom jak porod probíhá a jaká jsou jeho rizika a úskalí,aktivistkami,které proklamují jen své pocity a pravdy,aniž by naslouchaly argumentům druhé strany.Porodníci a porodní asistentky musí myslet nejen na to aby rodička od nás odcházela psychicky vyrovnaná se samými šťastnými zážitky,oni musí myslet i na to,že v kterékoli chvíli může dojít k dramatickému obratu do té doby normálního porodního děje s akutním ohrožením nejen plodu,ale i matky.A to je ten rozdíl,který Vy nejste ochotny vidět.I když "nikdo není dokonalý"já jsem s chováním porodních asistentek velmi spokojen a dle ohlasů i pacientky.
Na závěr Vás chci ubezpečit,že i když se naše názory rozcházejí a Váš zážitek z naší porodnice byl šokující,my si Vaše připomínky vezmeme k srdci a dále budeme náš přístup k pacientkám zlepšovat.Doufám,že jsem Vás neurazil či nenaštval.Přeji Vám vše krásné.
Přikládám vyjádření zúčastněného personálu.
Prim.MUDr.Jan Shon,přednosta gyn.-por.odd.nemocnice Č.Krumlov
Vyjádření k průběhu porodu kamarádky Dipl.Psych.Johanky Kubaňové.
Pacientka se dostavila do porodnice se svojí přítelkyní asi půl hodiny před mým vyšetřením.Pacientku jsem poprvé vyšetřil již na konci I.doby porodní,kdy byla zašlá branka a kontrakce poměrně silné,tufíž jsem očekával i rychlý průběh II.doby porodní.Ke konci II.doby,prakticky již při prořezávání hlavičky došlo k sekundárnímu zastavení děložní činnosti,proto jsem aplikoval oxytocin,poté během 3 kontrakcí rodička porodila.Nástřih jsem provedl vzhledem k silném napnutí hráze a očekávání větší hmotnosti plodu u prvorodičky.Po porodu placenty/zde jsem byl lehce pokárán,že jsem p.Kubaňové placentu neukázal a jestli jsem jí vůbec porodil/jsem v místní anestezii zašil.nástřih.Pak nastala mírně bouřlivá debata mezi dětskou sestrou a p.Kubaňovou,která nechtěla sestře vydat dítě.V této chvíli jsem skutečně zasáhl a upozornil p.Kubaňovou,že rodí-li ve zdravotnickém zařízení,musí dbát pokynů personálu,který má za matku i plod odpovědnost.Mám.li zhodnotit průběh porodu,tak byl zcela normální,rodička si na nic nestěžovala,byla klidná,spolupracovala.Jediným rušivým a pro mne stresujícím momentem bylo chování přítomné p.Dipl.Psych.Kubaňové.
MUDr.F.Kovařík
Vážený pane primáři,
byla jsem oslovena,abych se vyjádila k dopisu,který byl zveřejněn na internetu a týkal se vyjádření p.Kubaňové k průběhu porodu u kterého jsem byla přítomna.Ve zdravotnictví pracuji 24 let a nikdo si doposud nestěžoval na mé chování.Ke všem rodičkám se chovám slušně,přívětivě a ochotně.
Nyní k samotnému dopisu v bodech:
1.když si byla rodička s kamarádkou prohlédnout porodní sál,proč se též kamarádka nezeptala,zda se nechává dítě po porodu u matky,proč se zajímala pouze o samotný porod
2.za mé přítomnosti na sále jsem byla slušná,ani v jednom případě jsem nezvýšila hlas a nebyla jsem arogantní
3.při samotném porodu kamarádka stále většinou vedle lékaře a dle mého mínění nebyla oporou rodičce,jelikož jsem od ní neslyšela žádné uklidňující slovo,nebo že by držela rodičku za ruku a byla s ní v úzkém kontaktu
4.po porodu jsem dítě přiložila k prsu,nešlo to,neboť rodička byla vyčerpaná a špatně snášela bolest,proto jsem vzala dítě na ošetření,během té doby tato kamarádka o ně nejevila vůbec zájem,stála stále vedle lékaře,po ošetření jsem jí dala holčičku do náruče,aby se na ní mohla podívat maminka,asi po 2 minutách jsem viděla stát p.Kubaňovou opět vedle lékaře,dítě v náruči houpala prudkými pohyby,až mě to zarazilo,proto jsem ji poprosila,aby mi dítě dala,že ho přiložím,rozkazovacím způsobem mi odpověděla,že ho přiloží sama až lékař došije,já jí vysvětlila,že tak dlouhou dobu nemohu být na sále,protože mám na oddělení další miminka,jí to
vůbec nezajímalo a dál houpala dítě prudkými pohyby a nechtěla mi ho dát,v tu chvíli mi pomohl lékař a p.Kubaňová mi dítě vydala
5.p.Kubaňová si stále vedla svou a nebrala ohled na zdravotní stav rodičky ani dítěte
6.přítomnost této ženy na porodním sále byla negativní,nejevila zájem o rodičku a dítě,zajímal ji pouze samotný porod
Dagmar Dušková,novorozenecká sestra
Vyjádření k dopisu p.J.Kubaňové.
Nevím,zda budu umět reagovat na tento dopis tak emocionálně jako pisatelka-dipl.psych.,členka H.A.M.Já mimochodem nejsem sestra,ale porodní asistentka/i když si na toto oslovení nijak nepotrpím/.
Porodu jsem se zúčastnila jako porodní asistentka.Reakce pisatelky na porod své kamarádky mi připadá jako dobře naplánovaná akce,při které se měly zachitit jakékoliv nedostatky.má snad pisatelka za tento článek a následné umístění na internetu nějaké"body jako naše porodnice za nástřih"?Kdyby kritika pocházela od samotné rodičky,snad by se mi lépe chápala.Ale moc se mi nelíbí,že se všeho ujala kamarádka-doprovod u porodu.Proč nepíše sama rodička?Z přečteného dopisu i ze setkání s oběma při porodu mi připadá,že rodička je silně ovlivněna názory a chováním své kamarádky.Kdyby rodila bez svého doprovodu,daly by se určitě lépe zvládnout její reakce ve II.době porodní.Pisatelka uvádí,že zná a umí rozpoznat své pocity a povinnosti při porodu.Umí to ale i její kamarádka?Mě se zdálo,že ne.Že by porodit sama určitě nedokázala,tak jak to dokázala pisatelka.
Proč vlastně nerodily doma,když žádnou pomoc nechtějí a nepotřebují?Proč přijely až po 6 hodinách kontrakcí a proč pisatelka nebo sama rodička nepoznaly,kdy je třeba přijet do porodnice/aby mohla např.jít do sprchy/,když tak znají své tělo a jeho reakce?Proč přijely až při krutých bolestech,kdy byl čas pouze na sepsání porodopisu a "šlo se rodit"?Mojí povinností při příjmu je vyplnit formuláře,touto činností nevyjadřuji neúctu k rodičce ani porodnímu procesu,nýbrž plním své pracovní povinnosti.
Proč se rodička nevyjádřila jasně,že chce rodit alternativně,že nechce oxytocin-jistě bych jí vyšla vstříc,jako ostatním.
Svými radami jsem nechtěla rodičku vyvádět z rytmu,pouze jsem se jí snažila pomoci k co nejsnažšímu porodu jejího dítěte.Takto přistupuji ke všem rodičkám a nevím o tom,že by s mým přístupem byl někdo nespokojen,spíše naopak.
Každá kritika,ať oprávněná nebo ne,přinutí zamyslet se nad svým chováním.Nejsem si vědoma žádných pochybení-po stránce zdravotnické i etické.Možná by blo dobré,kdyby klientky při příchodu do porodnice měly své představy vyjasněné a svá přání k průběhu porodu personálu jasně a včas sdělily.Dalo by se tak předcházet mnoha nedorozuměním.
porodní as.Marie Kašková
Předchozí