Lukáši, začala bych od konce: "Jsem liberál a chce-li někdo porodit doma, nechť tak učiní." Lukáši, už jsem si všimla, že na moje otázky prostě neodpovídáš, pokud zrovna do mne nemůžeš rejpnout, ale, prosím, zkus to aspoň jednou: ty si myslíš, že v ČR jsou lékaři vytvořeny takové podmínky, abych měla zajištěnou řádnou péči před, při a po porodu doma? Myslíš, že lékaři nechávají PA tolik prostoru, aby mohly vyvíjet samostatnou činnost? To znamená aby věděly, že v klidu mohou rodit doma a v případě problémů že bude o jejich klientku postaráno? (Pročti si příběhy na Rodině - zatím byly problémy i s preventivními prohlídkami.) To znamená, aby mohly vést porody i v porodních domech nebo v nemocnicích, protože ne každá rodička, která chce rodit s PA touží po porodu doma? Nebo myslíš, že stačí říct - za porod si zodpovídáte samy, tak si dělejte co chcete, ale nepočítejte s pomocí lékaře, protože ten má pod hrozbou kázeňských postihů nedoporučeno se v takových případech jakkoli angažovat? Asistentky získejte si vzdělání, zhuba 2% žen chtějí rodit doma, tak se o ně podělte, ale do nemocnic nám se svými klientkami nepáchnete, protože tady to máme pod palcem my? Pro asistentky skvělá perspektiva, která přímo motivuje k tomu, aby se osamostatnily, že?
a dál k těm kalkulacím.
1) Jaký "tým na telefonu - drahé vybavení, platy několika odborníků"? Pokud vím, v nemocnici funguje a musí fungovat služba 24 hodin denně, ať jde o porodnici, kde se rodí 10 dětí denně nebo 3 za týden. Jak by tuhle praxi nějak ovlivnily ty 2-3% (tvůj odhad, a já s ním celkem souhlasím) žen, které by rodily doma? Muselo by kvůli nim vzniknou víc odborníků nebo přikoupit se do nemocnic další vybavení? Proč?
2) 2400 kč za porod, řekněme 10 hodinový (ani do nemocnice nejede žena s první bolestí, která ji píchne v břiše) dělá nějakých 240,- Kč za hodinu. Kolik mají PA hodinový plat? Já po sedmi letech na lůžkové chirurgii asi 60,- Kč/hod, čili v porovnání s tím tak špatná suma to taky není. Navíc porod není jenom těch dvaapůl tisíce za porod, ale dalších zhruba sedmapůl za pobyt matky a dítěte na poporodním oddělení. Tak mi to přišlo ve výpisu z pojišťovny, plus ještě nějaké drobné za vyšetření dítěte. Jednou jsem viděla rozpis úhrad, které PA navrhovaly pojišťovně, že za ně budou chodit ošetřovat ženu po porodu, kdyby byla domů z nemocnice propuštěná dřív. Ušetření oproti sazbě za lůžko v nemocnici tam bylo :o) Ale hlavně - je zcela normální, že pokud PA nebudou spokojeny s úhradou od pojišťovny, tak si doúčtují u rodičky. Konečně, za asistenci vlastního lékaře u porodu se platí taky, pokud vím, tak kolem 6000,- a jedna asistentka na jednu rodičku JE nadstandardní služba, tak proč si ji nepřiplatit, pokud to PA bude požadovat. Nechápu, když někdo hledá problémy tam, kde nejsou.
S.
Předchozí