Přidat odpověď
Ráda bych přispěla svou zkušeností do diskuze na téma velikost plodu a termín porodu. I já stále nejsem zcela moudrá z těch jejich výpočtů. Termín porodu mám podle PM 28.10. a dle podrobného UZ z 19. týdne na 8.11. s tolerancí +/- 11 dní. Podle prvních pohybů by to mohlo být třeba už 20.10. a podle možného početí 6.11. Takže vlastně zatím netuším kdy bude ten D. Ale myslím, že to upřesní v těch posledních týdnech.
Ale k tomu stanovení délky těhotenství dle UZ. Mě osobně dělali podrobný UZ v 22 týdnu, kdy měřili miminku několik částí ( obvod hlavičky, hrudníku, délku stehenní kosti a ještě něco ). Z těchto rozměrů stanovili i hmotnost plodu. Z každé naměřené hodnoty byl vypočítán k tomu odpovídající týden těhotenství. A dost se každá hodnota lišila. Např. obvod hlavičky 20+3, hrudník 19+2 apod. a k tomu byla vždy uvedena nějaká tolerance - dost velká.
Vzhledem k tomu, že závěr UZ byl takový, že mimi se vyvíjí zcela v pořádku a jeho rozměry jsou proporcionální tak rozhodně není žádný problém, když se rozchází týdny uváděné podle PM a UZ, ale rozdíly nesmí být určitě velké, protože pak by to mohlo svědčit o nějaké vývojové vadě a proto se tyto UZ provádí.
Nejsem odborník, ale myslím si že rozptyl do 2 týdnů asi problém nebude.
Předchozí