Přidat odpověď
Jesse,
to je fajn, ze jsi tu mohla trochu cestovat, Hiroshima je pekna, zije tam manzova babicka. Ja tam byla, kdyz jsem byla tehotna, s pupikem, byli jsme se podivat do toho muzea, chtela jsem videt, jak to tam vypadalo, kdyz tam Americani shodili atomovku, byl to dost silny zazitek. No a pak jsme se jeli odreagovat na Utsukushima jinja, to je ten shinto chram jak je pred nim ta cervena brana, je to docela zname. Byla jsi tam? To se mi moc libilo. Jinak v Okinawe to muzeum je jedno z nejvetsich a vubec se to s jinymi neda srovnat. My byli tady v Ibaraki a oproti Okinawe je to nic moc.
Ad Skype, kdyby jsi byla tak hodna a pisla mi na mail, tak ti odepisu a poslu me heslo na Skype, nechci tu nic zverejnovat. Pak ti muzu poslat i nejake fotecky a tak.
Ad viza a pojisteni, urcite si privez nekolik tiskopisu rodneho listu, s tim i anglicky a jestli pritel umi anglicky, tak at to urcite prelozi do japonstiny....to je nezbytne, vse v japonstine, no a jestli se hodlate vzit, tak si privez i to povoleni ke snatku, to si zjisti na japonske ambasade v Praze, to povoleni je platne myslim pul roku, pak bych doporucovala ukoncit ruzna pojisteni v CR, ja zrusila i bankovni konto v CR a tak. Na imigracnim budou prudit, tak se na to priprav, budete vypisovat jak kde jste se seznamili a tak....to je na nervy, pak se ceka a ceka a dostanes vizum na rok a pokud neotehotnis, tak pak ti daji zase na rok, kdyz uz clovek ceka mimco, tak davaji napodruhe na 3 roky, to mam ted ja, priste budu tlacit na permanent;-) S pojistenim a tak, to mam od manzelovy firmy, i nas maly. Ale kdyz zacnu pracovat, tak nevim, jak presne se to meni. Jinak hradi se tu veskere zdravotni ukony i leky, jsou to docela palky. O porodu ani nemluvim, to je ranec, ale neco dava mestsky urad zpatky. Ad ridicak, rok tu muzes jezdit na international, co jsem slysela, pak si budes muset delat prezkouseni, to je jeden stupidni test a jedna jizda na cvicaku, vse je presne popsane na internetu;-)))) Ja s tim ted mam problemy, protoze jsem si zrusila trvaly pobyt v CR a nechteji mi obnovit ridicak s novym prijmenim, hajzlici, tak zas budu vyrizovat trvaly pobyt, chjo. Je to saskaren a nidky to nekonci.
Ad prace....byt housewife je fajn na chvili, ale japonsti muzi ocekavaji plny servis;-)....vsak uvidis....doma obvykle nepomuzi vubec s nicim. Takze je dobre opravdu sednout nad tou japonstinou a zacit aspon nejakou part-time job. Ja jsem sem prijela tehotna a nemela jsem jeste moznost pracovat a protoze nemam vysokou skolu, coz tu je standart, tak je tezke sehnat praci. Takze proto to tak tlacim na tu vysokou a ted uvazuju, ze bych uz maleho dala brzy do skolky a zacala aspon s nejakou part-time, at mam alespon nejake zkusenosti a vyzkousime s manzou, jak to zvladnem. Toz tak, ve zkratce;-)))
Makys - priroda je tu krasna, pokud nezijes ve velkem meste, vetsinu Japonska tvori hory....je tu plno horkych pramenu, obvykle jsou to takove male hotylky, nektere na pobrezi, nektere ve vnitrozemi, ale jsou i horke prameny, kde se neplati, uplne v prirode. Manzelovi rodice ziji na ostrove Shikoku a tam je to krasne...je to uz vice tropicka oblast a jsou tam skvele cerstve ryby, vsude kolem lesy, sakury no a plaze. Okinawa je nadhera, to je jak karibik a naopak na severu, takove Hokkaido a severni prefektury, tam je priroda zase vice evropska a taky cerstve ustrice a tak....proste tady se da jet na luxusni dovolenou do hotelu, ale i stanovat nebo do mensiho penzionku, na lyze, kde co. No a pak takove Kyoto, stare chramy, v kazdem rocnim obdobi to vypada uplne jinak, uzasne japonske zahrady apod.....clovek si nemuze stezovat.
Předchozí