| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Přidat názor k článku Porod doma v Čechách (v Praze)

Lukáši, buď tak laskav a nezkresluj, co říkám. Rozhodně jsem nenapsala, že je všechno úplně v pohodě a že se nic nemůže stát. Přečti si mé příspěvky ještě jednou :o) Prostě si myslím, že porod doma má svá rizika, porod v nemocnici taky. Sama nedokážu míru posoudit, dle WHO je pro zdravou rodičku prakticky jedno, kde rodí, pokud rodí s odborným personálem a je možnost v případě komplikací předání do sekundární péče. Tečka, konec. To by měl být dostatečně dobrý důvod pro to, aby ty, co doma rodit chtějí, tuto možnost měly, zvlášť když tu jsou asistentky, které jsou ochotné k takovým porodům docházet. Že se to neobejde bez spolupráce s lékařem nikdo nepochybuje, že ta spolupráce u nás chybí je patrné z každého příspěvku, který jsem na téma "Rodila jsem doma v Čechách" četla.
Na to, jak si potom kdo zváží riziko, to už je jeho věc. Někomu připadá rodit doma moc rizikové, tak bude rodit v nemocnci. Někomu připadá naopak rizikové rodit v nemocnici, tak zvolí domácí prostředí. Takových je ve světě menšina (pokud máme na mysli "civilizované země"), ale nevidím důvod, proč by to tu menšinu mělo znrevozňovat.

Kamarádka mého bratra zemřela na podvrknutí kotníku, nebo lépe při převozu sanitkou na embolii. Je to snad důvod k tomu, aby se mnou neustále chodil lékařský tým s pohotovostním kufrem, chirurg, anesteziolog... Je to situacemálo pravděpodobná, ale stát se může. Když si k tomu připočítáš riziko vyplývající třeba z autonehody, pádu tělesa na hlavu, srdeční zástavy... Přeháním? Samozřejmě, ale když sečteš všechna tahle rizika, oč je takový porod rizikovější? Můj manžel sletěl ze střechy, v práci mám dvě kolegyně s manželi se stejnou profesí - spadli také, a dopadli podstatně hůř než můj manžel. Sousedku přejelo auto, zemřela asi po měsíci v komatu, kamarádka po srážce s autem byla "jenom" rok upoutaná na lůžko. Kolegyně z práce na tom byla jen o něco líp. Mimochodem, všechny tři nehody se udály na přechodech pro chodce. Strejda zemřel na nádor, stejné případy znám i dva z okruhu známých mých rodičů, kteří pro mne dřív byli "strejda a teta". NEdávno mi zjistili vrozenou vadu ledvin, můžu se uklidňovat, že když jsem doteď byla bez problémů, tak už to bude pořád dobré, nicméně můj děda na selhání ledvin zemřel, když byl jen o něco málo starší než já. Klidně můžu pokračovat dál. Prostě až budu mít zemřít, tak zemřu. Můžu mít při porodu doma nějakou vzácnou komplikaci, kterou se nepodaří vyřešit. Zrovna tak můžu při porodu v nemocnici dostat místo léku jed a zemřít tam... Pokud udělám všechno proto, abych porodila bez problémů - to znamená, že budu rodit s patřičným zajištěním, které u žen bez rizika je uváděno i jako porod doma s odborným personálem, tak všechno ostatní už je potom neovlivnitelná náhoda. Může vzniknout komplikace, která by se možná dala zvládnout v nemocnici, ale určtitě ne doma, zrovna tak může v nemocnici vzniknout komplikace, která by doma byla značně minimalizovaná. Přístup porodníka u mého porodu byl takový, že jsem málem porodila operativně - kdyby se tak stalo, a já potom zemřela třeba na následek trombembolie (stalo se mámy známé týden po břišní operaci), měl by si můj manžel vyčítat, že mě bral do nemocnice, když tam byl proveden zbytečný zákrok, který souvisel s mojí smrtí a že mě radši neneachal rodit doma? Veškeré riziko je přeci relativní...

S.

Předchozí 

Tip: Chcete uveřejnit zajímavou informaci také na hlavní straně Rodina.cz?
Autor příspěvku: NeregistrovanýRegistrovaný
Jméno: (třeba :Lenka Nová, tři dospívající dcery)

E-mail (nepovinné)

Upozornění: u příspěvků neregistrovaných uživatelů jsou zveřejňovány IP adresy. Vaše IP adresa je 10.80.2.253
Název:

Text:

Pokud nejste robot, odpovězte na otázku: 1+2= 
:-) ~:-D ~;) ~;(( ~:( ~k~ ~j~ ~f~ ~g~ ~Rv ~R^ ~s~ :-© ~l~ ~m~ ~n~ ~o~ ~p~ ~q~ ~2~ ~t~ ~v~ ~w~ ~x~ ~y~ ~z~ ~a~ ~b~ ~c~ ~d~ ~e~ ~h~ ~3~ ~4~ ~5~ ~6~ ~7~ ~8~ 
Pravidla diskuzí:
Je nepřijatelné vkládat příspěvky, které jsou neplacenou reklamou (chcete-li reklamu, kontaktujte redakce@rodina.cz), které jsou urážlivé, vulgární, rasistické nebo v rozporu se zájmy serveru Rodina.cz. Redakce si vyhrazuje právo takové příspěvky odstraňovat.

Přečtěte si pečlivě úplná pravidla diskuzí.

Komerční sdělení

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde

(C) 1999-2024 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.

Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.