Ahoj Radko,
omlouvám se, že jsem s odpovědí tolik otálela, ale nějak teď nestíhám a kromě toho už v zásadních věcech za mě odpověděla Hanka.
Pokud patříš mezi ty ženy, které by se u porodu bály více přístupu personálu než bolesti, rozhodně je vrchlabská porodnice pro Tebe to pravé.
My jsme do Vrchlabí jeli z Prahy - Vysočan. Ve Vrchlabí jsme se byli jednou předem podívat, jestli se nám bude porodnice líbit (výsledek je zřejmý, že?!) a pak jsme se zúčastnili předporodních kurzů pí Konvalinové, což je jedna z vyhlášených vrchlabských porodních asistentek. Kurzy byly vynikající a vřele je doporučuji! Je také dobré se na ně přihlásit včas, stačí telefonicky, raději cca 2 měsíce před termínem porodu. Kurzy jsou totiž jen 1x za měsíc a před naším porodem byly dost plné. Případně vám pí Konvalinová řekne, že je ještě čas, ale raději si v případě zájmu kurzy „pojistěte“.
Na prohlídky jsem do Vrchlabí nejezdila. Až do 36. tt jsem navštěvovala svou gynekoložku a pak jsem se domluvila v Hloubětíně v Gyncentru, kde jsou zařízeni kromě samotných porodů snad na vše, co se gynekologie týče, a navíc je mám „za rohem“.(Což bylo v loňském horkém létě rozhodně příjemné. Plácat se s devítíměsíčním břichem do některé porodnice a tam si vystát frontu, o které jsem slyšela vyprávět….. Brrrrr!) Pan primář mi vyšel vstříc a monitory jsem absolvovala u nich, pojišťovna jim je proplatila (myslím, že jich proplatí 5; pokud se nevyskytnou problémy, chodí se 1x týdně. Počítala jsem s tím, že pokud se problémy vyskytnou, odjedu do Vrchlabí a zůstanu buď v porodnici nebo se ubytuji v blízkém penzionu a zbytek vyšetření absolvuji už přímo ve vrchlabské porodnici.). Jinak absolvovat kurzy ani prohlídky přímo ve Vrchlabí není nutné, pokud vím. Nutné je, aby těhulka byla v posledních týdnech před porodem sledována, kde, to už je jedno. Některé holky to řešily tak, že chodily na kontroly do přilehlých porodnic a potom „zdrhly“ do Vrchlabí, viz některé předchozí příspěvky tady. A počítám, že žena, která chce rodit přirozeně, se určitě nějakých předporodních kurzů zúčastní.
Pokud ale tím „Volala jsi tam předem?“, myslíš přímo před porodem, tak volala. Když jsem začala mít dojem, že by to přece jen mohl být porod, volala jsem do Vrchlabí a domluvila se, jestli už máme jet. U nás se to ale poznalo poměrně snadno, začala jsem totiž trochu krvácet. Jinak se to po telefonu poznává asi dost obtížně a rozhodně nelze mou zkušenost chápat tak, že si rodička zavolá do porodnice, popíše, jak se cítí, a oni jí řeknou něco jako: „Za hodinu a pět minut sedněte do auta a vyražte.......“
Moje lékařka mi porod ve Vrchlabí nevymlouvala, chovala se velmi profesionálně. Byla sice překvapená (spolupracuje s Apolinářem a většina jejích těhulek asi rodí tam) a zeptala se, jak tam chceme jet, ale jinak mé rozhodnutí nekomentovala.
Klystýr jsem neabsolvovala, celý den před porodem jsem měla pěknou „běhavku“, asi to byl taky příznak, že to začíná (hihi), a v pozdější fázi jsem i dost zvracela, takže jsem klystýr nepotřebovala. Holení jsem zvládla ještě doma dle vlastního uvážení. Ani jedno mi pak v porodnici nenabízeli.
Syn se narodil na porodní stoličce a vážil 3,69 kg. Utrpěla jsem sice menší poranění, ale vůbec nevím kdy a hojilo se dobře, myslím, že snáz, než by se hojil nástřih, ale to se takto těžko posuzuje. Každopádně den po porodu jsem mohla poměrně bez problémů sedět, což by asi s nástřihem nebylo tak snadné.
Snad jsem odpověděla na vše, co Tě zajímalo, přeji všechno krásné a pohodové a kdybys ještě něco potřebovala, samozřejmě se ozvi.
KvětaS
Předchozí