A to taky není pravda, Sosane, existuje dokonce kniha, která velmi racionálně rozebírá horoskop jedné známé historické osobnosti a porovnává ho se skutečností - a výsledek je DOST zajímavý - horoskop byl úplně přesný. No a pokud existuje intuice (ničím nevysvětlitelná, leč přesto existuje), tak proč by na stejném principu nemohlo existovat třeba věštění? Pokud léčitel (DOBRÝ léčitel, nikoliv podvodník) dokáže poznat nemoc bez jakéhokoliv vyšetření a podrobná (a drahá) vyšetření následně jeho diagnózu potvrdí, je to co? Náhoda? A do kolika procent tomu budeme říkat náhoda? Pokud se "trefí" ve 100%, je to ještě pořád náhoda (když vědecké opodstatnění to nemá?).
Mimochodem o spolku Sisyfos jsem si udělala obrázek - pokud rozebírají něco, o čem evidentně nic nevědí, svědčí to o hlouposti jejich, nikoliv o nefunkčnosti zkoumaného. A argumenty "nevíme, na jakém principu by to mohlo fungovat, tudíž to nefunguje" - no tak podle nich by se veškerý pokrok zastavil v době kamenné, protože lovci mamutů by dodnes bádali nad tím, proč je pazourek ostrý, zatímco klacek nikoliv. Já nejsem vědec, tudíž pro mě je důležité, ZDA a JAK ta konkrétní věc funguje. Pokud mi pomůže homeopatický lék, jsem ráda a vůbec mě netrápí, že mi vlastně pomoci neměl, protože nikdo pořádně nepochopil princip, na jakém to funguje.
Předchozí