Odpověď na takovou otázku neznám. Ale vyhledal jsem vhodnou formulaci k tomuto prohlému: "Pokud je mi známo, tak dosud není vytvořena vnitřně konzistentní teorie zahrnující i kvantovou teorii, i obecnou teorii relativity; přesto pokládám za přijatelné, že obě teorie jsou ve svých pracovních oborech natolik správné (= v souladu s experimentem, s vnitřní konzistencí a se schopností predikovat), že jsou prakticky použitelné a používané". Naproti tomu kupříkladu homeopatie či astrologie není v souladu s experimentem její teorie je vnitřně rozporuplná a na základě jejích teorií nelze predikovat. Česky řečeno: Když tyto teorie nastudujete a máte řešit konkrétní případ, dojdete k mnoha různorodým závěrům navzájem si odporujícím a realita (experiment) pak většinou dopadne úplně jinak, než by z těchto teorií vyplývalo. Je mi celkem jedno, že tomu lidé věří a uchylují se k takovým teoriím, když všechny jiné cesty už selhaly. Ale vadí mi, když je někdo staví naroveň věcem statisticky průkazně ověřeným. Udělejte si jednoduchý pokus. Pusťte si na nohu kilové závaží - ověříte existenci gravitační síly. A pak, až na vás poleze chřipka, tak si kupte oscillococcinum za cca 80 Kč a uvidíte, že tu chřipku tak jako tak dostanete :-)
Předchozí