Rodila jsem 31.8.2007. Do porodnice jsem se nejela podívat p?edem, myslela jsem,že budu rodit doma. Proto jsem musela se sestrou vypl?ovat r?zné formulá?e v okamžiku porodu, a to nebylo zrovna p?íjemné. Doporu?uji tedy návšt?vu p?edem. Partner skute?n? m?že být u rodi?ky celou dobu porodu, k porodu mi uva?ili ?aj, takže tekutiny jsou doporu?ovány. ?ekla jsem sest?e p?i p?íjmu,že mám porodní plán, vid?t ho necht?la, ptala se jen, co v n?m mám a podle toho usoudila, že chci "alternativní porod", já bych to nazvala spíše p?irozeným porodem bez zásah?. Pak už si to personál mezi sebou sd?lil a všichni se m? na všechno ptali: jestli chci vyšet?it, jestli chceme hudbu (dokonce nám na sál p?inesli kaze?ák), jestli chci nást?ih (necht?la jsem a nenatrhla jsem se na hrázi v?bec, pouze povrchov? v pochv? a vagin? i p?es p?esv?d?ování paní doktorky Bartošové, že to p?jde rychleji a že se strašn? natrhnu...). Na p?ípravu jsem m?la k dispozici klidnou místnost s nízkým l?žkem, balonem, žeb?inami a hruškou. Cht?la jsem rodit do vody, proto jsem se pak p?esunula na sál, kde je vana. Musela jsem kv?li tomu podstoupit klystýr, se kterým jsem souhlasila. Holení mi nikdo ani nezmínil. Vše se mnou konzultovali, s mým souhlasem mi protrhli vak plodových blan a po porodu z d?vodu silného krvácení (zp?sobeného pravd?podobn? teplou vodou) jsem souhlasila se zavedením oxytocinu, abych tolik nekrvácela. Jinak celý porod prob?hl bez zásah? a urychlování.
Pupe?ník p?est?ihl manžel, dít? vyšet?ovali hned za rohem, tak u toho muž byl. Hned mi pak hol?i?ku p?inesli, na b?icho mi jí však hned po porodu nepoložili, možná proto, že jsem musela rychle z vany, abych moc nekrvácela. P?iložení k prsu provedla sestra tak, že malou držela a jen mi jí dala pusou k bradavce - to bych tedy n?jak vylepšila. Po porodu m? paní doktorka šila, ješt? dv? hodiny jsme s mužem byli sami na sále a mazlili si miminko. Pak m? odvezli na pokoj - byla jsem tam ješt? s jednou maminkou. Dv? hodiny poté jsem musela vstát a jít se pod dohledem sestry vysprchovat, pak p?inesli z bekárny dít? a už byla skoro po?ád se mnou (odnášeli ji jen na koupání a vážení). Návšt?vy na pokojích nejsou dovoleny, musí se být na chodb?. V porodnici už nejsou k dispozici zdarma jednorázové pleny, šet?í se. Je nutné si vzít vše sebou, každá žena dostane vložky na sále, tuším že p?t plen do za?átku, masti?ku na prdelku, líh na pupík a k dispozici je také oble?ení pro miminko. Jinak se na všem šet?í. Já rodila do vody a nem?li pro m? ani ru?ník. Dom? jsem šla pátý den po porodu, p?íšt? bych šla d?íve, pobyt mi p?ipadal dlouhý.
M?la jsem z porodu v nemocnici trochu strach, zejména kv?li tomu, že se budu muset dohadovat s personálem. To se nestalo, samoz?ejm?, že veškerý personál nem?žu hodnotit jako p?íjemný a milý, ale porod to byl hezký, nikdo m? do ni?eho nenutil a nezasahoval bez mého souhlasu. P?íšt? budu rodit ur?it? zase v Krumlov?.
Předchozí