Nemám nic proti homeopatii, ale chci se podělit s vnímáním jiných principů.
1) předně: klasická lékařská terapie je hrazená pojištovnami, ale homeopatické vyšetření a léčba v ČR hrazena není. Tedy si ji musím zaplatit. Základní vyšetření stojí třeba 800 Kč. Jako důchodce na to nemám. Jeden problém tedy je: zda by bylo možno, aby zákonodárci uznali léčbu jako hrazenou. Homeopaté by byli placeni přes pojištovny a nemuseli by vybírat vstupné. Takto má homeopat potíže, jak vydržet v naší době a já s nimi cítím, protože léčit lidi a ještě se strachovat jestli přežije, to je dost husté. Ordinace totiž v tom případě nemůže být státní v obecní nebo státní budově, ale musí si ji držet jako soukromou, a platit za ordinaci nájem, telefon a teplo, nebo dělat homeopatii na přidruženou činnost a pod.
2) nemám přehled po kvalifikaci lékařů. Je sice seznam a musejí být registrováni. V sousedním Slovensku může homeopatii vykonávat jen lékař (s příslušným kurzem homeopatie navíc), v Argentině ji může vykonávat každý, kdo se dá registrovat (třeba bych to mohl i já, kdybych tam bydlel), ale jak je v ČR nevím.
3) Setkal jsem se s lékařkou, která má na dveřích, že dělá homeopatii, i v sousední ordinaci to tak berou, i sekretářka, která sedí ve společné předsíni s kosmetikou a plastikou to řekla, ale od lékařky jsem se při návštěvě dozvěděl, že dělá akupunkturu a elektroakupunkturu. Protože jsem technik, vím dobře, co je oboje, ale to není homeopatie. Když jsem to řekl, odpověděla mi, že to, co chci, je konstituční homeopatie (to je těch 57 základních typů a jim příslušné léčení).
Má námitka: jestliže někdo nedělá konstituční homeopatii, ale akupunkturu, nemůže si na dveře dát slovo ´homeopatie´. Je to zavádění. Nejen pacientů, ale ostatního personálu, který neví co dělá lékařka a bude lidem říkat, že paní doktorka, co dělá homeopatii sedí tam a tam.
Ostatně nedovedu si představit homeopata, který by se nezajímal o konstituci, tam je základ diagnozy. Na mou námitku, že tedy k ní nepřijdu na léčbu (za těch 800 Kč první sezení) mi doporučila jiného lékaře homeopata, MUDr. H.
4) Chci být jemný, ale pravdivý. U toho lékaře jsem byl předtím jako doprovod, když jsem doprovázel známé. Mají chlapce v jeho péči. Lékař se vyptal znovu na jméno, nepodíval se do kartotéky a určil mu na posílení léky. Byl jsem z toho vyvedený. Lékař se nepodívá do záznamů? Nebo má tak málo pacientů, že si je vybaví v paměti? Ale v čekárně jich bylo dost. A nezapíše, co ten den naordinoval, a že zde pacient byl? Já vím, že evidence u pacienta patří k základům péče, i když lékaři neradi papírují. A je to zdržování. Ale k tomuto lékaři bych nešel.
5) proti homeopatii jsou zaměřeni někteří čistě ideově. Třeba věřící, kteří nic podobného nenašli v Bibli a proto to zavrhují. Jsou totiž takoví, kteří napřed musejí najít oporu v Písmu, jinak střečkují. Ale Bible není lékařská kniha,. Ani o řemeslech. To by byla jiná kapitola. V Bibli se také nic neříká třeba o šití bot a proto bychom asi podle toho neměli nosit boty. Ovšem v knize Ruth je zmínka o obuvi při jednání o jejím opětovném sňatku, proto bychom podle Ruth mohli nosit obuv, ale nikdo by nevěděl, jak ji šít, když se to nepíše. A podle podobné logiky se stavějí proti homeopatii, čínské medicíně atd. Sám jsem toho byl svědkem několikrát na sejitích Konference křestanských zdravotníků. Tedy homeopatie má odpůrce mezi pár věřícími proto, že se o ní nedočetli v Bibli. Tam se ovšem také nemluví o autě, radiu a silonu, což mně nevadí a já homeopatii vítám.
Závěr: Jestli lékař homeopat určí vaši konstituci (na to se musí hodně ptát, třeba i to, jestli máte raději horko nebo chlad, jaká jídla rádi jíte atd.), pak dělá homeopatii. Jestli vám dá do rukou dva válečky (jak jsem viděl dělat jinému pacientovi) napojené dvěma dráty na hranatý přístroj z Německa, pak ho posiluje a vyrovnává mu energii v drahách nervů a to dělá dobře. Ale není to homeopatie, ale určitý druh elektroakupunktury.
Kdyby si váš homeopat nevedl o vás záznamy, pak bud má fenomenální pamět, nebo se obávám, že střílí od boku. Léky totiž není možné předávkovat, takové vlastnosti mají, takže i kdyby dal nevím co, nemůže uškodit. A aby se situace zlepšila, potom by bylo potřebné, aby byla uzákoněna homeopatie jako rovnocenná té tak zvané ´školské medicíně´, jak se u nás říká a byla by tím hrazená z rozpočtu všeobecné zdravotní péče, do které přispívají všichni (nebo stát za maminky na MD).
Předchozí